Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Gemeente spreekt steun uit voor Oekraïne en Oekraïense gemeenschap in Hengelo

436126 roesalka park cvdw
Roesalka, de Oekraïense zang- en dansgroep uit Hengelo (archieffoto)
Beeld: Roesalka

Het gemeentebestuur van Hengelo is geraakt door de oorlog in Oekraïne en de aanval van Rusland op het land. Donderdag heeft burgemeester Sander Schelberg zijn medeleven en steun uitgesproken voor Oekraïne en de Oekraïense gemeenschap in Hengelo. Dit deed hij telefonisch aan Johan Boonstra, de voorzitter van Roesalka, de Oekraïense zang- en dansgroep uit Hengelo.

Oorlog anno 2022

Ook Bas van Wakeren, de Hengelose wethouder van cultuur leeft mee en wenst de Oekraiense gemeenschap in Hengelo heel veel sterkte toe. “Twee jaar geleden was ik te gast bij Roesalka. Gedachten gaan daar naar terug nu er in de Oekraïne gevochten wordt. Vreselijke toestand. Wie had gedacht dat in 2022 nog een oorlog in Europa gevoerd zou worden.”

Verbouwereerd

De voorzitter van Roesalka zegt vanmorgen met pijn in het hart en verbouwereerd wakker zijn geworden met het nieuws dat het Russische leger op bevel van de Russische president Vladimir Poetin het land is binnengevallen. “Het is oorlog en onze verwanten, geliefden en vrienden leven nu in angst en onzekerheid in ons geliefde land. De oorlogsretoriek van Poetin waarin de vredelievende en democratische Oekraïners worden afgeschilderd als monsters en nazi’s kunnen we niet bevatten. Hoe kun je dergelijke leugens geloven, waar is het gezonde verstand gebleven,” aldus Boonstra.

Oekraïense gemeenschap

“Er is een speciale jarenlange band tussen de gemeente en de Oekraïners hier en Roesalka kan een intermediair zijn in de onderlinge contacten,” zegt Boonstra. “Als er behoefte is om met de Oekraïense gemeenschap bij elkaar te komen dan wil de gemeente ons helpen bij de organisatie en het faciliteren van zo'n bijeenkomst.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.