Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ruim 200 woningen voor 'jong talent' bij Performance Factory in Enschede

Parkeerterrein Performance Factory Henkten Harkel 01
Op het parkeerterrein bij de Performance Factory komt een wooncomplex met 202 jongerenwoningen.
Beeld: Henk ten Harkel

Nu is het nog een parkeerterrein dat met name op zaterdagmiddag goed wordt gebruikt door Duitse bezoekers van de binnenstad. Maar als het aan de gemeente Enschede en woningcorporatie Domijn ligt, verrijst bij de Performance Factory binnenkort een woongemeenschap voor ‘jong talent’.

Op de hoek van de Oldenzaalsestraat en de Hoge Bothofstraat zou een complex met in totaal 202 woningen moeten komen. Deze woningen zijn vooral bedoeld voor pas afgestudeerden en starters op de woningmarkt. Ofwel de jonge en hoogopgeleide doelgroep waarop de ambitie van Enschede om te groeien naar 170.000 inwoners voor een belangrijk deel op is gestoeld.

Woningen en bedrijfsruimte

Domijn wil op het huidige parkeerterrein, dat vroeger onderdeel was van de Polaroid-fabriek, een multifunctioneel woongebouw bouwen. Van de 202 woningen worden er 17 ingericht als woon- en werkeenheid. Daarnaast zijn 6 woningen bedoeld voor jongeren die aanspraak kunnen maken op beperkte begeleiding.

Op de begane grond van het complex wordt 1600 vierkante meter commerciële ruimte ingericht voor bedrijven, kantoren, dienstverlening en culturele of maatschappelijke voorzieningen. Het woongebouw is onderdeel van ‘Centrumkwadraat’, het nieuwbouwproject waarbij op meerdere locatie in de Spoorzone woningen worden gebouwd. De ontwikkeling van de locatie van ‘t Bölke valt daar bijvoorbeeld ook onder.

Parkeerplaats verdwijnt

Om de bouw van het wooncomplex mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Volgens de huidige regels is de locatie namelijk alleen te gebruiken als parkeerplaats. Ook in de welstandsnota van de gemeente Enschede krijgt het terrein een andere functie toegewezen. Als de gemeenteraad met deze wijzigingen akkoord gaat, kan Domijn een omgevingsvergunning aanvragen.

Met de ruim tweehonderd woningen vervalt de parkeerfunctie van het terrein. Maar volgens de gemeente zijn er in de omgeving parkeerplaatsen genoeg. Bezoekers worden straks doorverwezen naar het parkeerdak aan de andere zijde van de Performance Factory, de parkeergarage bij de Irenepromenade of de parkeerplaatsen langs de Oldenzaalsestraat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.