Enschede profileert zichzelf als echte fietsstad. De stad beschikt over een breed netwerk aan fietspaden, waaronder de fietssnelweg F35. Deze infrastructuur zorgt ervoor dat jong en oud op de fietspaden te vinden zijn. Maar is fietsen tegenwoordig nog wel veilig voor de zestigplussers? Mede door de invoering van de razendsnelle E-bikes, ziet het verkeer er compleet anders uit dan vroeger. Veilig Verkeer Nederland reikt een helpende hand uit aan de ouderen, via een gratis workshop.
“Hoewel het de goede kant op gaat, is Enschede nog geen veilige fietsstad,” zegt Joop van Bel. Hij is de coördinator van de Enschedese afdeling van Veilig Verkeer Nederland. Op verzoek van de gemeente geeft hij de workshop ‘Het nieuwe fietsen’. Als het aan hem ligt krijgen een aantal fietspaden in de stad een hoognodige onderhoudsbeurt. Maar daarbuiten ziet hij een veel groter gevaar op de fietspaden: de e-bike.
Als gekeken wordt naar wat er nou veranderd is in vijftig jaar fietsverkeer, dan kun je niet om de uitvinding van de elektrische fiets heen. Dankzij de ondersteuning bij het trappen kunnen tientallen kilometers worden overbrugd zonder daarbij te zweten. Ouderen kunnen hun mobiliteit verhogen door middel van een e-bike, waardoor ze populair zijn bij deze doelgroep. Een grote keerzijde van dit type fiets is dat de snelheid lastig in te schatten is. Dit geldt zowel voor de bestuurder als voor de andere weggebruikers.
“De topsnelheid van een e-bike is zo’n 25 kilometer per uur. Dit is in de meeste situaties te hoog. Om het overzicht te bewaren moet je een snelheid aanhouden van vijftien tot zeventien kilometer per uur. Een fietser of auto kan moeilijk inschatten wanneer ze te maken hebben met een elektrische fiets, die je veel sneller nadert dan een normaal exemplaar,” zegt van Bel.
Tijdens de cursus zal de aandacht niet alleen maar gericht zijn op de nieuwste ontwikkelingen. Ook onderwerpen die van alle tijden zijn worden behandeld, zoals met twee mensen naast elkaar fietsen. Volgens van Bel kunnen de oudere weggebruikers, als het gaat om de veiligheid van anderen op de weg, een kleine opfrissing van het geheugen gebruiken. Daarnaast helpt die theorie ook voor hun eigen veiligheid. Om veilig op de weg te zijn moet er dus ook wat basiskennis worden herhaald.
De workshop wordt gehouden op 3 mei bij Speeltuin de Boswinkel aan de Beneluxlaan in Enschede. De inschrijfdatum is tot 26 april. Je kunt jezelf aanmelden op de site van Veilig Verkeer Nederland.
De ervaren cursusleider ziet dat er vraag is naar meer van dit soort workshops, maar dan voor jongeren en kinderen op de fiets. “Tijdens de fietsverkeersexamens op de scholen zien we ook kinderen die een elektrische fiets hebben. Ouders komen dan nog wel eens naar ons toe. Ze zeggen dan dat hun kinderen eigenlijk extra les zouden moeten hebben. Dus we hopen dat dit in de toekomst kan worden gerealiseerd."