Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Nieuw en onervaren in de gemeenteraad? “Het gaandeweg leren is de beste manier”

In Hengelo is deze week de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Onder hen veel nieuwe gezichten. ChristenUnie-raadslid en fractievoorzitter Susanne van den Beukel nam vier jaar geleden zelf voor het eerst zitting in de raadszaal en weet als geen ander wat nieuwe raadsleden doormaken die voor het eerst een politieke arena betreden.

Dossiers goed leren kennen

“Je moet echt het reilen en zeilen van de raad leren begrijpen," zegt Van den Beukel. "Er komen tal van onderwerpen langs, zoals bijvoorbeeld afval, onderwijs of cultuureducatie. Om er iets over te kunnen zeggen moet je de dossiers goed leren kennen."

Maar ambtelijk geschreven stukken met vakjargon kunnen lastig zijn om te begrijpen. Van den Beukel heeft dat zelf ook ervaren. Ze stoorde zich vooral aan gebruik van bepaalde afkortingen die ze nog niet kenden, maar gelukkig had ze dan een notitieblokje bij de hand. “Als je niet uit het sociaal domein komt en je 'WMO' niet kent dan is het wel goed om je daarin te verdiepen.”

““In Hengelo is het ook heel fijn dat de burgemeester in het begin de ruimte geeft. Stel dat je in een raadsvergadering het proces nog niet zo goed snapt en fouten maakt, dan is dat niet erg.”

Gaandeweg leren

De fractievoorzitter van de Christenunie heeft zelf wel een tijdje nodig gehad om te wennen hoe de gemeenteraad werkt. “Het gaandeweg leren is de beste manier,” zegt ze. Raadsleden krijgen daarbij steun van afdelingen, zoals de griffie die kunnen helpen met bijvoorbeeld het juist formuleren van een motie. Er worden ook allerlei trainingen gegeven.

“In Hengelo is het heel fijn dat de burgemeester in het begin nieuwe raadsleden de ruimte geeft. Stel dat je in een raadsvergadering het proces nog niet zo goed snapt en fouten maakt, dan is dat niet erg. Gaandeweg leer je wel, ook door te kijken hoe collega’s het doen.”

20220330 item01 thumbnail
ChristenUnie-raadslid en fractievoorzitter Susanne van den Beukel nam vier jaar geleden voor het eerst zitting in de raadszaal en weet als geen ander wat nieuwe raadsleden doormaken die voor het eerst een politieke arena betreden.
Beeld: 1Twente

Tips voor nieuwe gemeenteraadsleden

Van den Beukel vond vier jaar raadslidmaatschap écht de moeite waard en kijkt opnieuw uit naar een nieuwe raadsperiode. Tips die zij nieuwe raadsleden meegeeft is om op het taalgebruik te letten en de manier hoe je dingen uitlegt. En verder? “Hoe groot of klein je ook bent als fractie, zet je met hart en ziel in voor onderwerpen die je echt raken, dan kun je het verschil maken.”

““Hoe groot of klein je ook bent als fractie, zet je met hart en ziel in voor onderwerpen die je echt raken dan kun je het verschil maken.””

Vertrekkend GroenLinks-raadslid Jan Evers gaf in zijn afscheidsspeech dinsdag de nieuwe raad ook de nodige tips mee, zoals meer ruimte maken voor discussie en debat, maar ook zorgen voor humor. “Die kwinkslagen nu en dan helpen echt om hier te zitten.” De voormalige fractievoorzitter van GroenLinks adviseert om bijdragen kort en bondig te houden. Zeker met nog meer partijen in de raad een waardevolle tip om te voorkomen dat iedere vergadering nachtwerk wordt. “Probeer het aantal interne vergaderingen ook te beperken, zodat we weer veel meer tijd krijgen om ook de stad in te gaan. Verenigingen te ontmoeten. In wijken te komen en mensen te spreken.”

Inspireren

Burgemeester Sander Schelberg sprak woensdag na de installatie traditioneel de nieuwe raadsleden toe en gaf ook een aantal adviezen mee. "Geniet van het raadslidmaatschap. Geniet van de gesprekken met de inwoners, de bedrijven, de verenigingen. Ontmoet de vele kerkgenootschappen, maatschappelijke organisaties, ambtenaren. Wordt geïnspireerd door de stad en breng het daarna hier mee naar binnen. Inspireer zelf in de stad. Probeer er echt van te genieten en doe dat met verve.”

De nieuwe raadsleden kregen na afloop een goodiebag met leesvoer mee: een boekje over werking van de gemeenteraad en over Deep Democratie. Kijken hoe de nIeuwe gemeenteraadsleden het doen en hun maidenspeeches beluisteren? De eerstvolgende gemeenteraadsvergadering staat gepland op woensdag 20 april.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.