Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twents leren terwijl je met je boodschappen bij de kassa staat

Beurtbalkjes: wie kent ze niet? De oostelijke streektaalorganisaties bedachten Twentse teksten op die balkjes die normaliter tussen de boodschappen op de lopende band van de supermarkten worden geplaatst. Al vijftien supermarkten hebben zich bij initiatiefneemster Adrie Hemmink gemeld voor die bijzondere beurtbalkjes.

Het idee stamt uit Drente. Tientallen supermarkten wilden maar wat graag die beurtbalkjes in de streektaal ontvangen. "Ze konden gratis worden aangevraagd. En wat in Drente kan, kan ook in Twente", zegt initiatiefneemster Adrie Hemmink van het Twentehoes.

Twentse balkjes

Inmiddels sluiten de Twentse supermarkten ook aan en staat de teller op vijftien. Die krijgen allemaal een kartonnen balkje met Twents opschrift als: 'Hier ko'j plat praten' of 'Mooi da'j d'r bint'.

Adrie Hemmink hoopt dat de Twentse balkjes tot gesprekken leidt in de supermarkt over onze streektaal. "Ik hoorde laatst dat iemand zei: weet je dan wat aardappel in het Twents is. Nou dat vind ik mooi. Het zorgt voor veel enthousiasme en lol."

De beurtbalkjes zijn te bestellen bij Adrie Hemmink: [email protected]

Natuurlijk was er in het Twents Kwartearken aandacht voor de Twentse woordenquiz. Hemmink vroeg naar de betekenis van stiepel, grutter en köarfken. En Jessy ging de straat op met het Woord van de Week. Wil je weten wat kruusken en al die andere woorden betekenen: kijk dan naar het Twents Kwartearken aflevering 71.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.