Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kerken vragen rijke leden om ‘warmte’ aan arme Enschedeërs te geven

Krijg je geld van de overheid om je energie te betalen, terwijl je het eigenlijk niet nodig hebt? Geef het dan aan stadsgenoten die er letterlijk niet zo warmpjes bij zitten. Dat is het idee achter de actie ‘Enschede geeft warmte’ van de Protestantse Gemeente Enschede, de katholieke Caritas van Jacobus de Meerdere en het Leger des Heils.

Nu de kosten van verwarming de pan uit schieten – en ook brandstof en boodschappen steeds duurder worden, staat een aantal kerken in Enschede op om de naaste voor wie het leven onbetaalbaar wordt, te helpen. “Praktisch vragen we de kerkleden die de vierhonderd euro compensatie voor de gestegen energiekosten niet nodig hebben, aan Enschedeërs te geven die het heel hard nodig hebben”, vertelt Arend Arensman van de Protestantse Gemeente Enschede.

Inzamelingsactie

De inzamelingsactie is geen puur Enschedees initiatief. Kerken in Ommen en Apeldoorn zijn er al langer mee bezig. “We willen het hier ook doen. Geld inzamelen om de armen te helpen. Je zult maar van een minimuminkomen rond moeten komen en de energiekosten worden twee keer zo duur”, aldus Arensman.

400 euro

De gedachte is dat de rijkere stadsgenoten die de overheidsbijdrage van 400 euro niet echt nodig hebben, financiële steun geven aan het armere deel van de stad dat de energienota nauwelijks of niet kunnen betalen. “Het helpen niet alleen kerkmensen. Je bent stadsgenoot en als je hulp nodig hebt, doen we dat”, verklaart de initiatiefnemer.

Lastig

Gemeenteleden en parochianen, maar eigenlijk iedereen die een steentje bij kan dragen, kunnen geld storten op de ANBI-rekening NL06 ABNA 0445 2531 50 ovv Enschede geeft warmte. Arensman beseft dat zo’n geldinzamelingsactie best lastig is in de stad. “Enschede is nou eenmaal niet zo’n rijke stad, maar als een bedrijf een bijdrage wil doen is dat ook welkom.”

Supermarktbonnen

Mensen die geld nodig hebben, omdat ze de rekening niet kunnen betalen, kunnen zich melden bij de kerken via [email protected]

Arensman denkt dat het om Enschedeërs gaat die van de bijstand moeten rondkomen. Er is goed nagedacht over de eventuele schenkingen, omdat de gemeente Enschede de uitkering kort als bijstandsgerechtigden extraatjes krijgen. “Het criterium is 1200 euro. Dat mag. We willen een bijdrage leveren in de vorm van supermarktbonnen, zodat mensen boodschappen kunnen doen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.