Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jonge fractievertegenwoordigers willen Hengelose jongeren stem geven

Ze zijn jong en zitten vol ideeën en idealen. Nicolien Boekhoudt en Sven Koornstra zijn beide 22 en mogen zich nu al fractievertegenwoordigers noemen. De één voor de Hengelose PvdA-fractie en de ander voor D66. En dat in een tijd waarin de kloof tussen burger en (lokale) politiek steeds groter wordt. Zij willen de jongeren een stem geven.

Nieuwe raad

Twee weken geleden werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Een aantal bekende gezichten keert terug in de raadszaal, maar daarnaast zijner ook raadsleden die aan hun eerste termijn beginnen. Waar de raadsleden het gezicht zijn van de partij zijn, werken er talloze mensen op de achtergrond. Zo heeft iedere fractie één of meerdere fractievertegenwoordigers die inhoudelijke ondersteuning bieden.

'Raadslid-light'

“Een fractievertegenwoordiger is eigenlijk een soort raadslid-light”, zegt Sven Koornstra. De student bestuurskunde is sinds twee weken fractievertegenwoordiger voor de Hengelose D66-fractie. Een fractievertegenwoordiger is onderdeel van de fractie en ondersteunt de raadsleden in hun werk. Zo hebben zij bij fractievergaderingen een stem en mogen zij namens de partij spreken tijdens politieke markten. Ook hebben fractievertegenwoordigers een portefeuille, waarbij ze raadsleden ondersteunen. Het grote verschil met raadsleden: ze hebben geen stem in de gemeenteraad.

'Te druk'

Boekhoudt en Koornstra zijn beiden jong en politiek actief. Iets wat voor mensen van hun leeftijd niet meteen voor de hand ligt. Koornstra: “Veel jongeren zijn druk met een studie, een bijbaan en ook nog sport. Ze hebben er geen tijd voor.” Volgens de jonge D66’er hoeft niet iedereen meteen politiek actief te zijn, maar het is wel belangrijk dat jongeren gaan stemmen.

Lage opkomst

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen was historisch laag. In Hengelo ging slechts de helft van de stemgerechtigden naar de stembus. Onder jongeren was dit percentage nóg lager. Volgens de twee fractievertegenwoordigers weten veel jongeren niet precies waarvoor ze stemmen. Boekhoudt: “Vaak denken ze: ‘de gemeenteraad is er niet voor mij.’ Maar de gemeente beslist over belangrijke zaken, zoals bijvoorbeeld jeugdzorg. Het gaat echt niet alleen over losse stoeptegels.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.