Verkeer
Stuur appje
Zoek

Welbionsdirecteur: 'We krijgen over tien jaar toch echt te maken met krimp'

Harro eppinga hengeloos peil 2021 STILL
Harro Eppinga: "Het is onvermijdelijk dat we een keer te maken gaan krijgen met krimp. De cijfers geven aan dat we vanaf 2032 met een dip te maken krijgen en dan met name in de doelgroep van de sociale huur."
Beeld: 1Twente

De wachttijd voor een huurwoning bij Welbions is het afgelopen jaar iets opgelopen: van 1,9 naar 2,1 jaar gemiddeld. Harro Eppinga is er niet blij mee, maar relativeert direct: "Dat is nog niks vergeleken met de wachttijden in het westen van het land. Daar moet je soms wel 10 jaar wachten." Volgende week is de Welbionsdirecteur te gast in Hengeloos Peil om te praten over de noodzaak van nieuwbouw: "We willen snel bouwen voor de huidige vraag, maar zijn voorzichtig met plannen voor de lange termijn."

Vraag en aanbod

Eerst even die wachttijden. Het liefst ziet hij natuurlijk dat iemand direct de woning van zijn of haar dromen kan betrekken, maar dat gaat 'm voorlopig niet worden: "De zoekduur is afhankelijk van vraag en aanbod. Als de vraag langzaam toeneemt, maar het aanbod blijft gelijk, dan is dit het gevolg." Overigens wordt de wachttijd langer, naarmate het wensenlijstje langer wordt: "Als je geen specifieke eisen hebt, heb je binnen een jaar een prima woning."

Containerwoningen

Toch is Eppinga blij dat er de komende tijd iets gaat gebeuren aan de aanbodkant: "Eind dit jaar worden er door bouwbedrijf Trebbe 200 containerwoningen aan de Sportlaan Driene opgeleverd, speciaal voor mensen die snel tijdelijk onderdak zoeken. Denk aan studenten, jongeren die niet langer thuis willen wonen en mensen die gescheiden zijn. Wij gaan de verhuur daarvan voor onze rekening nemen."

Tijdelijke woningen

Een ander project waar Eppinga blij mee is, zijn de tijdelijke woningen die in de Berflo Es (14 stuks) en in Borne (15 stuks) gerealiseerd gaan worden. "Met de gemeentes Hengelo en Borne is afgesproken dat die huizen daar 15 jaar mogen staan, zonder dat wij voor die grond betalen. Het gaat om demontabele woningen, die na die vijftien jaar naar andere plekken moeten verhuizen."

“Als je geen specifieke eisen hebt, heb je binnen een jaar een prima woning.”

Krimp

Dit gaat allemaal over de korte termijn, zeg de komende 10, 15 jaar. Over de lange termijn maakt Eppinga zich gek genoeg minder zorgen: "Het is onvermijdelijk dat we een keer te maken gaan krijgen met krimp. De cijfers geven aan dat we vanaf 2032 met een dip te maken krijgen en dan met name in de doelgroep van de sociale huur. Vandaar dat we nu snel willen bouwen voor de huidige vraag, maar dat we voorzichtig zijn met plannen voor de lange termijn."

Tiny houses

Tiny houses zijn volgens Eppinga ook prima oplossingen voor de korte termijn, omdat ze snel te realiseren zijn en ook makkelijk te verplaatsen als dat nodig is. Zo zullen de tiny houses aan de Brouwerij binnen een jaar weg moeten zijn, omdat Ter Steege daar 90 woningen gaat bouwen. Welbions gaat de bewoners helpen een nieuwe plek te vinden. De locatie die de wooncorporatie en de gemeente op het oog heeft, is een kavel aan de Magnoliastraat in Veldwijk-Zuid. "Enkele bewoners hebben hier bezwaren tegen. Aan de andere kant hoorde ik het verhaal van een bewoner uit de wijk, die zelf naar de tiny houses is gegaan om kennis te maken met de bewoners. Om met eigen ogen te zien om wat voor mensen het gaat. Dat vind ik mooi om te horen."

icon_main_info_white_glyph

Gasten zijn welkom

De opnames van Hengeloos Peil, de maandelijkse talkshow van 1Twente Hengelo, beginnen om 19.00 uur. Gasten zijn welkom vanaf 18.45 uur in de Hengelose bieb. Het programma is dinsdag 19 april live te zien vanaf 19.00 uur via 1Twente.nl. Vrijdag 22 april is de uitzending te zien van 22.00 tot 23.00 uur op het tv-kanaal van 1Twente.

'Onze taak'

Welbions zou ook zelf wel enkele tiny houses willen bouwen op die plek, om ze vervolgens te gaan verhuren. "We hebben niet de verplichting, maar het past wel bij onze taak als woningcorporatie om te zorgen voor betaalbare woningen voor mensen met lage inkomens." Nadeel van zo'n huisje is dat het niet eenvoudig is om er een hypotheek op te krijgen. Dan is huren een mooi alternatief.

Middenhuur

Tenslotte wil Welbions wat kunnen betekenen voor mensen met een middeninkomen, die door de hoge huizenprijzen niet kunnen kopen en niet in aanmerking komen voor een socialehuurwoning: "Die mensen vallen nu tussen wal en schip. Aan hen willen we woningen aanbieden in de categorie 'middenhuur'. Zo kunnen we hen ook helpen."

Woningbouw hengelo
Lees ook
Hengelo maakt vaart met woningbouw, maar bouwt niet in het wilde weg
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.