Uiteraard ging het tijdens Dodenherdenking in het Volkspark over de vrijheid. “Herdenken is belangrijk, omdat het gaat over behoud van vrijheid, democratie en onze rechtsstaat”, zei voorzitter Rachel Denneboom van het Enschedese 4 en 5 mei comité. Het was na twee jaar Coronapauze weer de eerste keer dat de herdenking als vanouds in het Volkspark bij de beelden van Mari Andriessen werd gehouden. De belangstelling was groot. Honderden Enschedeërs verzamelden zich rond de beeldengroep.
Het Valeriusensemble speelde, junior stadsdichter Niels van den Berg droeg een gedicht voor, Bennie ter Heide speelde de Last Post en burgemeester Roelof Bleker sprak.
Hij herdacht gezinsleden van de familie Van Gelder die in Mauthausen werden vermoord en die worden herdacht door de Stolpersteine in de C.F. Klaarstraat. “Je bent pas dood als je naam niet meer wordt genoemd”, citeerde Bleker een Joods gezegde. “Heb ik de moed en durf om voor de vrijheid te vechten? We moeten waakzaam zijn."
Burgers van Enschede gaven en geven volgens hem het goede voorbeeld. “Destijds vingen Enschedeërs honderden evacuees uit het Westen op, ze ontfermden zich over de vluchtelingen uit Duitsland en voedden de vele onderduikers. En nu 77 jaar later trekken we ons het lot aan van de vluchtelingen uit Oekraïne. Hartverwarmend.”
De burgemeester herdacht in zijn toespraak de mensen in Rusland en Oekraïne die in verzet kwamen ‘en hun leven in de waagschaal stellen’. Hij sloot af met de woorden: “Vandaag herdenken we, morgen vieren we.”
“Deze herdenking in het Volkspark is altijd indrukwekkend”, zei een bezoeker die net als vele anderen bloemen en kransen legden bij de beelden van Andriessen. Het Valeriusensemble besloot de herdenking met het Wilhelmus, dat door de honderden werd meegezongen.