Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hans is de huisschilder van het Volkspark: hij verft alle 86 lantaarnpalen monumentengroen

Wie door het Volkspark in Enschede loopt, ziet bij mooi weer Hans Frielink (76) druk aan het schilderen. Hij is al anderhalf jaar bezig om alle 86 lantaarnpalen in het Enschedese park opnieuw in de lak te zetten. Het is vrijwilligerswerk, nadat hij zag dat de palen van onder tot boven waren beplakt met stickers.

Frielink kon niet zomaar beginnen. “Ik moest eerst achter de kleur komen. Dat weet ik inmiddels: monumentengroen.” In het Volkspark staan 86 lantaarnpalen die allemaal gelakt en geschilderd moeten worden. De Enschedeër heeft inmiddels de éénenzeventigste onder handen.

Drie per dag

Dat forse aantal is voor hem geen enkel probleem. “Vaak doe ik er drie per dag. Niet iedere dag dan. Met slecht weer doe ik er geen.” Hij schilderde er wel eens vijf: “Maar dat kan mijn lichaam niet meer aan.”

Hans Vrielink aan het schilderen
Beeld: Niels Wesselink

Wanneer hij klaar is, zal hij waarschijnlijk weer bij nummer één beginnen. “De honden piesen ertegenaan en dan heb je het opstuivende zand dat daaraan vastplakt. Dat is niet goed voor de verf. Die moeten dan opnieuw.” Hij is niet van plan te stoppen. “Ik doe dit tot ik niet meer kan. Ik ben gepensioneerd, dit houdt me lekker bezig.

Toilethuisje

Hans is niet alleen druk met lantaarnpalen. Soms maakt hij een uitstapje. “Het Volkspark was jarig en toen heb ik ook de basket en het toilethuisje geverfd.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.