Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Kunstenaar Pier van Dijk herdenkt oorlogsslachtoffers 33 jaar lang met een kruistekening

Beeldend Kunstenaar Pier van Dijk herdenkt oorlogsslachtoffers al 33 jaar lang door tijdens Dodenherdenking een kruistekening te maken met een grafietpotlood. Als zweepslagen slaat Van Dijk de strepen en lijnen in het papier. Na 33 jaar geven de 33 tekeningen, gemaakt in de periode 1990 - 2022, een indrukwekkend beeld. De werken zijn op dit moment te zien in Kunstwerkplaats De Möllerwerf in Hengelo.

Zweepslagen

De tekeningen liggen op grote panelen die lijken op graven. De vellen papier worden op hun plaats gehouden door vier stenen, op iedere hoek één. Het is een indrukwekkend gezicht. “Ik ben er mee begonnen in 1990 en heb me toen voorgenomen om er 33 te maken,” zegt Van Dijk. “Ik maak de strepen of krassen in het papier met m’n ogen dicht en breng ze aan met de kracht van een zweepslag. Het zijn dus eigenlijk de littekens van de zweepslagen die samen een kruis vormen. Dit als herdenking aan de slachtoffers door oorlog en geweld.”

Onvoorziene gebeurtenis

De laatste tekening die tijdens Dodenherdenking op 4 mei werd gemaakt, zorgde onverwachts voor een bijzondere en emotionele wending.“ Van Dijk was er woensdagavond om twee minuten over acht ’s avonds zichtbaar ontdaan van. “Het is een performance en alles staat uitgeschreven, zoals een partituur, maar je kunt niet alles voorzien. Wat in de laatste tekening gebeurde, wat bij de andere 32 tekeningen nooit gebeurde, is dat ik te fel heb ingezet. Bij de eerste uithaal brak het grafietpotlood. Een heel klein stukje hield ik nog over. Daarmee ben ik doorgegaan.”

20220405 van dijk twee minuten stilte mollerwerf
‘Twee minuten stilte’, de solopresentatie Pier van Dijk, toont 33 tekeningen gemaakt tijdens Dodenherdenking in de periode 1990 - 2022.
Beeld: 1Twente

Bloedsporen

Van Dijk verwondde zich door het afbreken van het grafietpotlood, maar moest doorgaan met zijn performance tijdens de herdenking en dat deed hij in opperste concentratie. Daardoor zijn er ook bloedsporen te zien op het kruis in de tekening. Van Dijk vindt de laatste tekening het meest aangrijpende. “Zeker voor mijzelf, maar ook omdat de gehele reeks nu is afgesloten en het project 33 jaar later ten einde is gekomen.”

Pier van dijk 4 mei kruistekening bloedsporen
Bloedsporen op de 33ste en laatste tekening die kunstenaar Pier van Dijk maakte tijdens Dodenherdenking 2022
Beeld: 1Twente
icon_main_info_white_glyph

Openingstijden expositie

‘Twee minuten stilte’, de solopresentatie Pier van Dijk is te zien van donderdag 5 mei t/m zondag 8 mei van 14:00 - 16:45 en van 20:00 - 22:45 uur in Kunstwerkplaats De Möllerwerf aan de Oude Boekeloseweg 33-E in Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.