Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Open huis Enschedese draaiorgelstichting moet ervoor zorgen dat orgel "de Tukker" ook in de toekomst bespeeld kan worden

Er zijn weinig vrijwilligers die zoveel passie hebben als de leden van Stichting Stadsorgel 'De Tukker' Enschede. Al meer dan 55 jaar staat hun gelijknamige draaiorgel maandelijks aan de Oude Markt in Enschede. Veel van de vrijwilligers hebben al deze jaren meegemaakt, waardoor de gemiddelde leeftijd van de orgeldraaiers tussen de 70 en 90 jaar ligt. De stichting zoekt naar nieuwe jongere vrijwilligers en hoopt deze te boeien tijdens een soort open dag.

Onzekere toekomst

Gedurende het langdurige bestaan van de stichting, hebben de orgelfanaten altijd hun hoofd boven water weten te houden. Het 3 meter hoge pronkstuk van de stichting: het 125 jaar oude draaiorgel "de Tukker", is recentelijk nog gered nadat het er naar uit zag dat er geen onderdak voor gevonden kon worden. Nu dit probleem opgelost is kijkt de vereniging naar de toekomst. Nu de leeftijden van de vrijwilligers steeds verder oplopen, moet de nieuwe generatie het geluid van 'de Tukker' en de andere drie orgels van de stichting laten klinken.

Inkijkje

Voor de mensen die geen beeld hebben bij draaiorgels, of degenen die juist wél veel erover willen weten, wordt er een bezoekmoment georganiseerd in de hallen waar de orgels staan. Donderdag 19 mei tussen 10 en 12 uur 's ochtends, worden de orgels gestemd en kan men zien hoe dat in zijn werk gaat. Vereiste voor dit bezoek is dat er vooraf nog contact opgenomen wordt met de voorzitter van de stichting.

icon_main_info_white_glyph

Aanmelding

Aanmelding voor de open dag kan via het emailadres [email protected] of via telefonisch contact met voorzitter Benno Molenkamp. Zijn telefoonnummer is 053-5724382

Maandelijks concert

Tijdens de zoektocht naar nieuwe orgelenthousiastelingen, gaan de maandelijkse concerten aan de Oude Markt gewoon weer verder. OP Zaterdag 21 mei zal “De Tukker” weer te horen zijn in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.