Verkeer
Stuur appje
Zoek
Goederenvervoer hengelo FOTO 1 TWENTE Emile Urban
1Twente Nieuws
Hengelo

KIJK TERUG: Hengeloos Peil: goederentreinen, G-sporten en gemeentelijke gedichten

Willen we goederentreinen dóór of langs Hengelo? Wat verlangen we van onze stadsdichter en wat is het belang van sporten voor mensen met een verstandelijke beperking? Die vragen komen aan bod in de mei-editie van Hengeloos Peil. Aan tafel Hans Heerze, de voorzitter van No Rail Hengelo, stadsdichter Wouter Munsterman en Hengelo Leest-voorzitter Irene van Deuveren en een vrijwilliger van de G-tak van Hockey Club Twente.

Special Olympics

Om met dat laatste te beginnen: het is niet voor niets dat Hengeloos Peil aandacht besteedt aan sporten voor mensen met een beperking. Op 10, 11 en 12 juni worden in Twente de Special Olympics gehouden, sportwedstrijden voor mensen met een verstandelijke beperking uit heel Nederland, en daarbij wordt op twee plekken in Hengelo strijd geleverd: in het FBK Stadion en op de velden van Hockey Club Twente. Aan tafel een vrijwilliger die bij de hockeyclub met G-sporters werkt. Hoe beleven G-sporters hun sport, hoe kijken ze naar de Special Olympics en worden ze actief betrokken bij de organisatie?

Goederenvervoer hengelo FOTO 1 TWENTE Emile Urban
De mensen van No Rail Hengelo strijden al jaren tegen het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor dwars door de stad. De voorzitter is te gast in Hengeloos Peil.
Beeld: Emile Urban / 1Twente

Noordtak en No Rail

Verder aandacht voor het goederenvervoer door Twente en dan met name Hengelo. De afgelopen maanden was er al veel aandacht voor de aanleg van een eventuele Noordtak van de Betuwelijn door het Twentse coulisselandschap, maar nu roeren ook de mensen van No Rail Hengelo zich. Zij strijden al jaren tegen het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor dwars door de stad. Zij zijn vast blij met een alternatief buiten de stad om? We vragen het Hans Heerze van No Rail Hengelo.

Stadsdichter

Ook aandacht voor de stadsdichter van Hengelo. Hoe kijkt Wouter Munsterman terug op het eerste half jaar als stadsdichter? Wat bevalt hem aan het vak, waar liggen nog verbeterpunten? Wat kan hij de komende 1,5 jaar betekenen voor Hengelo en kunnen de Hengeloërs ook iets betekenen voor hem? Hengelo Leest-voorzitter Irene van Deuveren heeft ongetwijfeld een mening over waarom het zolang duurde eerde Hettie Franken opvolger kreeg.

icon_main_info_white_glyph

Gasten van harte welkom

De opnames van Hengeloos Peil, de maandelijkse talkshow van 1Twente Hengelo, beginnen om 19.00 uur. Gasten zijn welkom vanaf 18.45 uur in de Hengelose bieb. De presentatie van is in handen van 1Twente-journalisten Niels Veurink en Henk ten Harkel. Het programma is dinsdag 17 mei live te zien vanaf 19.00 uur via 1Twente.nl. Vrijdag 20 mei is de uitzending te zien van 22.00 tot 23.00 uur op het tv-kanaal van 1Twente.

Art Brut Biënnale

Tenslotte vertonen we een reportage over de Art Brut Biënnale, die van zaterdag 14 tot en met zondag 22 mei wordt gehouden in de oude V&D aan De Brink. Een bijzonder evenement met kunst van mensen met een verstandelijke beperking of een psychische ziekte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.