Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoe kon het anders: Twents Kwartearken #82 in teken van stikstofdebat

(Ook) het Twents Kwartearken staat deze week in het teken van het stikstofdebat. Hoe kon het ook anders: onze eigen juf (en niet-boer) Adrie toog woensdag naar Stroe om met 40.000 boeren te protesteren tegen de aangekondigde maatregelen en donderdag liet de Tweede Kamer van zich horen.

In bepaalde chemische samenstellingen zorgt stikstof voor aantasting van de biodiversiteit, zeggen wetenschappers. Het kabinet kondigde daarom op 10 juni - na eerdere maatregelen - nogmaals scherpe regels aan om de uitstoot verder in te dammen. Onder andere het boerenbedrijf is hierbij kind van de rekening, omdat bijvoorbeeld koeien stikstofuitstoot veroorzaken.

Maar met het scherper worden van de maatregelen, zwelt ook het protest vanuit die sector. Boeren worden onevenredig hard getroffen en het werk wordt hen onmogelijk gemaakt, is de strekking.

Gerrit Meutstege Ernst Bergboer 2022 06 23 184302 aowi
Lees ook
Stikstof-brandbrief aan Enschedese raad: ‘Verdwijnt de koe uit ons landschap?’

We spreken in deze aflevering van het Twents Kwartearken met Jeffrey Rouwenhorst van de BoerBurgerBeweging, die het stikstofdebat in de Tweede Kamer donderdag op de voet volgde – en zelf ook een mening heeft. Juf Adrie presenteert weer een quiz in het thema; wat betekenen de Twentse woorden vertreadn, schoer en remeanten en wat hebben ze met het boerenprotest te maken? En tot slot gaat Jessy de straat op om te kijken of Enschedeërs weten wat het woord van de week betekent: Noälerd.

Tussen de circa 40.000 boeren die protesteerden in Stroe afgelopen woensdag: Juf Adrie. Wat deed ze daar? Dat vroegen we haar:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.