Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wens komt uit: SchouwArt mag podium voor beeldende kunst in Hengelo vormgeven

20220126 renata de frankrijker gemma drohm thumb kunst in schouwburg hengelo
Renata de Frankrijker en Gemma Drohm waren eerder dit jaar te gast in 1Twente Vandaag om hun, naar nu blijkt winnende plan, toe te lichten.
Beeld: 1Twente

Een langgekoesterde wens van de gemeenteraad en een aantal Hengelose kunstenaars gaat in vervulling: met de gift van 94.000 euro is de stad is weer een stap dichterbij een permanent podium voor beeldende kunst.

Geen Oyfo, noch Oogst

Tot 15 april konden organisaties een subsidievraag indienen voor de tijdelijke presentatie van beeldende kunst in de stad, onder de noemer 'uitvoeringsregeling Presentatie Beeldende Kunst'. Vier stichtingen kwamen met een plan: Oyfo, creatieve broedplaats Oogst, Oald Hengelo/Museum Hengelo en SchouwArt. De eerste drie werden afgewezen, de laatste krijgt een bedrag van 94.000 euro, te besteden aan de realisatie van een tijdelijk kunstpodium.

397356 Foto Schouwburg Hengelo met blauwe lucht 1
Lees ook
Nieuwe stichting SchouwArt wil vaste kunstzaal in Schouwburg Hengelo

Verbinding met scholen

De adviescommissie Beeldende Kunst kende SchouwArt het hoogste aantal punten toe. Cultuurwethouder Marie-José Luttikholt: "Ik ben blij dat SchouwArt de handschoen oppakt om samen tot een kunstpodium te komen. Een stad als Hengelo verdient dat. De verbinding die zij willen leggen met scholen en verenigingen maken het plan extra mooi."

icon_main_info_white_glyph

Mooie mix

SchouwArt scoorde onder meer hoog op deze punten: locatie in de binnenstad, een mooie mix van kunstenaars, gebruik maken van bestaande faciliteiten, gebruik maken van kennis en personeel van Schouwburg Hengelo, goede plannen voor randprogrammering en educatie, actieve groep vrijwilligers, voldoende ruimte voor beloning van kunstenaars en breed publieksbereik door eigen openingstijden en het reguliere publiek van Schouwburg Hengelo.

Andere plekken

Stichting SchouwArt is gevestigd in Schouwburg Hengelo. Met hun plan willen zij de bestaande tentoonstellingen ‘Zie de Vide’ en ‘Zie de Vensters’ verder uitbreiden met eigen openingstijden en aanvullende activiteiten. Ook breiden ze de exposities verder uit over de foyers en gaan ze meer bekende kunstenaar van buiten Hengelo aantrekken. Om mensen nieuwsgierig te maken, willen ze ook soms gebruikmaken van andere plekken in de binnenstad.

Cultuurnota

In september 2021 is de cultuurnota vastgesteld. Er is toen een motie aangenomen voor een vast kunstpodium. Sindsdien heeft de gemeenteraad veel gesproken gevoerd over dit onderwerp. In januari van dit jaar werd in de raad een onderzoek gepresenteerd over de kosten van een permanente plek voor beeldende kunst. De raad heeft toen besloten om daar op in te zetten.

“De verbinding die zij willen leggen met scholen en verenigingen maken het plan extra mooi.”

Vier plannen

Organisaties konden vervolgens een subsidieaanvraag indienen voor de presentatie van beeldende kunst en daarmee het podium voor beeldende kunst in de stad te worden. Vier organisaties kwamen met een plan.

Vervolg

Binnenkort gaat de gemeente Hengelo verder met het bestuur van Schouwart in gesprek over de toekomst, met name naar hoe er toegewerkt kan worden naar een vast podium voor beeldende kunst in de binnenstad. Da's namelijke het uiteindelijke doel van de gemeente. De plannen van SchouwArt kunnen gezien worden ter overbrugging naar dit definitieve podium.

Hieronder het gesprek dat we in januari 2022 hadden met Renata de Frankrijker en Gemma Drohm van SchouwArt Hengelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.