Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Nieuwe stichting SchouwArt wil vaste kunstzaal in Schouwburg Hengelo

Komt er vaste plek voor de professioneel beeldende kunst in Hengelo om te exposeren of moeten kunstenaars de komende drie jaar genoegen nemen met tentoonstellingen op wisselende locaties? Vanavond hakt de gemeenteraad van Hengelo de knoop door. Het college van B en W houdt vast aan wisselende locaties, maar een deel van de raad lijkt aan te sturen op een vaste locatie.

Kunstzaal

Mocht er een vaste kunstzaal komen, wat is dan de beste locatie en wie gaat de kar trekken? Stichting Schouwart, een nieuwe Hengelose stichting in oprichting, wil graag de exploitatie op zich nemen en vindt Schouwburg Hengelo daarvoor de uitgelezen plek, een heel theater als podium voor de professioneel beeldende kunst.

"Het idee is ontstaan naar aanleiding van exposities die al in de Schouwburg zijn te zien, zoals 'Zie de Vide' en 'Zie de Vensters.' Ook zijn er jaartentoonstellingen," zegt Renata de Frankrijker, één van de bestuursleden.

“Er zijn hier verrassende mogelijkheden voor cross-overs tussen beeldende kunst en podiumkunsten.”

"SchouwArt wil graag een nieuw podium aanbieden. Eigenlijk de gehele schouwburg als podium voor de professioneel beeldende kunst. Afhankelijk van de wens van een kunstenaar kan een bepaalde plek van de schouwburg gebruikt worden."

Het pand biedt volgens De Frankrijker heel veel mogelijkheden. "Het is een hele gunstige plek bij het station. Er is een middenzaal die we kunnen gebruiken voor allerlei tentoonstellingen. Boven willen we een extra galerie realiseren, dus er komen ook ruimtes bij. Het hele pand is eigenlijk één heel groot kunstpodium."

393131 Foto Schouwburg Hengelo met blauwe lucht
Nieuwe stichting SchouwArt wil vaste kunstzaal in Schouwburg Hengelo
Beeld: Schouwburg Hengelo

Cross-overs tussen beeldende kunst en podiumkunsten

Uit dat onderzoek van de gemeente Hengelo blijkt dat het exploiteren van tentoonstellingen op een vaste lokatie zo'n 15.000 euro duurder uitvalt en dat daarmee het bedrag van 75.000 euro dat de gemeente jaarlijks beschikbaar stelt dus niet toereikend is om een vaste locatie te bekostigen. De initiatiefnemers van Stichting SchouwArt denken dat een vast kunstpodium in de schouwburg wel van de grond komt voor dat geld. Er hoeft dus geen geld bij.

De voorzieningen die nodig zijn, zijn grotendeels al aanwezig in de schouwburg en de huur bedraagt 0 euro, daardoor kan er meer geld worden besteed aan de beeldende kunst. "Hierdoor kan het budget van 75.000 euro bijna in zijn geheel worden ingezet om kwalitatieve hoogwaardige exposities neer te zetten, zonder dat er geld verloren gaat door van wisselende locaties gebruik te maken," zegt Gemma Drohm eveneens bestuurslid van de nieuwe stichting.

“SchouwArt wil graag een nieuw podium aanbieden. Eigenlijk de gehele schouwburg als podium voor de professioneel beeldende kunst.”

"Doel is van SchouwArt Hengelo een landelijk bekende naam maken," zegt ze. "Door een breed aanbod van kunst en design, met verrassende mogelijkheden voor cross-overs tussen beeldende kunst en podiumkunsten."

Mocht de gemeenteraad woensdag voor een vaste kunstzaal stemmen, dan is het nog geen uitgemaakte zaak dat SchouwArt de kar ook mag trekken. "Maar als ze zeggen ga maar aan de slag? We staan in de startblokken en kunnen zo beginnen."

Irma Bruggeman nov 2021 kunstwerkplaats Ernst Bergboer
Lees ook
Met twintig mille subsidie kan kunstwerkplaats De Möllerwerf nu van start
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.