Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose honkbalinternational Rein Kuper (12) wil ooit naar Amerika

De 12-jarige Rein Kuper uit Hengelo heeft afgelopen weekend met het Nederlands team brons gewonnen op het EK Honkbal voor jongens onder de 12 in Wenen. Moeder Marjolein Heck was mee naar Oostenrijk om het 'Team Kingdom of the Netherlands U12' aan te moedigen en genoot met volle teugen: "Het was fantastisch om te zien hoe die jongens in vijf weken tijd een team zijn geworden en de gedoodverfde winnaar in de strijd om brons wisten te verslaan."

Gedoodverfde winnaar

Titelhouder Italië werd vooraf gezien als de ploeg die het EK wel even ging winnen. "Ze trainen volgens mij al een jaar samen en het ontbreekt hen aan niets wat betreft faciliteiten", vertelt Marjolein Heck. "Daar zou de Nederlandse bond nog iets van kunnen leren. Of beter: de Nederlandse overheid. Om mee te kunnen doen moesten wij als ouders zelf het geld bijeen sprokkelen, omdat Oranje U12 kennelijk niet als topsport wordt gezien."

Knuffel

Tot zover de kritische noot. Liever heeft Heck het over de prachtige week die de jongens, de staff en de begeleidende ouders in Wenen beleefden: "Het was geweldig! Ik heb de hele week frontrow gezeten. Ouders waren er puur als chauffeur en supporter. We zaten in aparte hotels. Af en toe konden de jongens een knuffel bij ons halen. Daarbij bleef het. Op die manier werd ze teamgeest en discipline bijgebracht."

Gouden randje

En dat werkte kennelijk wonderwel. In de wedstrijd om brons afgelopen zaterdag bleken de Nederlanders te sterk voor Italië. Terwijl de Italianen in de voorronde nog duidelijk te sterk waren voor Nederland. "In die wedstrijd om brons kwam Oranje achter, maar uiteindelijk wisten ze het om te draaien en toen de Italiaanse jongens hun koppies lieten hangen, was het pleit beslecht. Zo werd het brons met een gouden randje."

“Later wil hij graag naar Amerika, het mekka voor jonge honkballers.”

Enige Tukker

Rein Kuper is de enige international in deze leeftijdscategorie uit Twente. Uit het oosten verder alleen nog een jongen uit Arnhem. Marjolein Heck: "De meeste honkballers zitten nu eenmaal in het westen van het land of komen van de Bovenwindse eilanden." Rein valt niet alleen op vanwege zijn oostelijke herkomst, ook vanwege het feit dat hij het spelletje niet met de paplepel ingegoten kreeg is uitzonderlijk. "Mijn man en ik hadden niks met honkbal, totdat onze oudste het eens ging proberen bij de Giants en daar bleef hangen. Daarna wilde Rein het ook. Kinderen beginnen met 'beeball' en stromen later door. Uiteindelijk ontgroeide Rein het niveau van de Giants en nu speelt hij in Enschede bij Tex Town Tigers."

Sterke arm

Rein is als pitcher gevreesd om z'n sterke arm. Dat wisten zijn teamgenoten bij Tex Town Tigers en de tegenstanders in het land al, nu weet heel Europa het: Rein gooit keihard én precies. Marjolein: "De meeste jongens in Oranje spelen al bij zogeheten 'academy's' in het land en hebben al aan de topsport geroken. Voor Rein gold dat allemaal niet. Hij speelt vooralsnog alleen bij TTT. Hopelijk kan hij straks doorstromen naar de jongens U15. Later wil hij graag naar Amerika, het mekka voor honkballers."

Duitsland

Het EK werd overigens gewonnen door Duitsland. De Duitsers wonnen de finale nipt van Tsjechië met 10-9. De Nederlandse jongens werden in de halve finale door Tsjechië verslagen met 6-1.

Rein Kuper is dinsdag 12 juli tussen 16 en 17 uur te gast bij 1Twente Vandaag.

Rein kuper vijfde van links boven nk honkbal 2022
Rein Kuper staat 5e van links op de bovenste rij.
Beeld:
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.