Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo wil af van vervuilende dieselaggregaten op Lambertuskermis

Lambertuskermis 2021
De Lambertuskermis in Hengelo, die dit jaar wordt gehouden van 14 tot en met 18 september, wordt steeds duurzamer. De gemeente wil af van vervuilende dieselaggregaten.
Beeld: 1Twente

De Lambertuskermis in Hengelo, die dit jaar wordt gehouden van 14 tot en met 18 september, wordt steeds duurzamer. In Hengelo wordt gedurende het evenement stroom opgewekt met dieselaggregaten, maar daar wil de gemeente vanaf om de uitstoot van CO2 terug te dringen.

Mogelijk dat al in september geen gebruik meer wordt gemaakt van dieselaggregaten, maar of dat ook lukt, is nog onduidelijk. "Een projectgroep is druk bezig om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de stroomvoorziening van de kermis zonder dieselaggregaten te laten draaien," zegt een woordvoerder. "Zodra we dit helemaal rond hebben, zullen we dat laten weten." Een alternatieve duurzame energievoorziening voor de dieselaggregaten op de kermis moet straks de standaard worden voor andere evenementen in de stad.

“Tijdens evenementen in Hengelo willen we de uitstoot van fossiele brandstoffen en verbruik van energie ook zo laag mogelijk houden.”

Duurzame energievoorziening

"De reden dat we de dieselaggregaten willen vervangen is dat we als gemeente graag het goede voorbeeld willen geven en minder energie willen gebruiken, op alle gebieden, dus tijdens de evenementen in Hengelo willen we de uitstoot van fossiele brandstoffen en verbruik van energie ook zo laag mogelijk houden. De Lambertuskermis is een evenement dat door ons georganiseerd wordt en daarom de ideale gelegenheid om hierbij het goede voorbeeld te geven."

Indeling kermis

Vanwege de werkzaamheden op het marktplein heeft de kermis dit jaar een andere indeling. Het marktplein valt af vanwege de herinrichting. De Deldenerstraat, Willemsplein, Willemstraat en Langestraat zijn daarom aan het kermisterrein toegevoegd. "De oppervlakte van de kermis dit jaar is iets kleiner. Daarom zijn er iets minder zaken te vinden. Vorig jaar waren er 37 zaken en dit jaar zijn het er 32."

20220810 plattegrond lambertuskermis 2022
Een overzicht met de indeling van de Lambertuskermis in 2022
Beeld: 1Twente

Publiekstrekkers

Ook dit jaar staan er weer echte publiekstrekkers op de Lambertuskermis. De Airborne keert dit jaar weer terug op de kermis, een booster van 65 meter hoog. Deze attractie stond vorig jaar op het Kloosterhof en is nu te vinden op de Deldenerstraat.

Ook aanwezig is de Super Mouse, de bekende achtbaan met draaiende gondels. Op het Burgemeester Jansenplein staat de attractie ‘Around the World’, een spectaculaire zweefmolen van ongeveer 60 meter hoog. De maximale ritprijzen voor kindervermaak zijn dit jaar twee euro en voor de grote attracties mag maximaal vier euro worden gerekend.

Op de hoogte blijven van de Lambertuskermis? Kijk dan op de Facebook-pagina van de kermis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.