Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het werkloosheidspercentage in Twente neemt af maar dit brengt een nieuw probleem met zich mee

In Nederland is het aantal werkzoekenden al jarenlang aan het dalen en Twente blijft niet achter bij deze ontwikkeling. In alle Twentse gemeenten ligt het werkloosheidspercentage van 2021 lager dan in de acht jaren ervoor. Helaas heeft elk voordeel ook zijn nadeel, die in dat geval door de werkgevers ervaren wordt. Voor hen wordt het namelijk steeds moeilijker om de geschikte mensen te vinden.

Werkloosheid

Steeds meer Tukkers kunnen een baan vinden, zo blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van Kennispunt Twente. Waar in 2013 het werkloosheidspercentage nog op 8,5 procent lag, is dit in 2021 teruggezakt naar 3,9 procent. Deze huidige cijfers liggen onder het Nederlandse gemiddelde van 4,2 procent. De situatie levert een omgekeerde wereld op voor de werkgevers, het aanbod is namelijk veel hoger dan de vraag.

Terwijl het aantal werkzoekenden al gestaag aan het dalen was kwam er in 2020 een impuls in het aanbod. Er kwamen duizenden vacatures bij die niet adequaat ingevuld konden worden. Dit werkt tot in het heden door wat een krapte oplevert op de Twentse arbeidsmarkt.

Vacature bord pixabay
Alle Twentse gemeenten hebben minder werklozen ten opzichte van de vorige jaren. In Enschede is de werkloosheid echter nog steeds het hoogst met een percentage van 5,1%
Beeld:

Beter in Twente

De huidige staat van de Twentse arbeidsmarkt komt niet helemaal als een verrassing. Ook deze situatie ligt namelijk grotendeels op één lijn met het landelijke beeld. Toch doet Twente het ook op dit vlak beter dan de rest van het land. "Als de arbeidsmarkt in Twente al krap is, is deze in de rest van Nederland zéér krap," concludeert het Kennispunt.

Oproep

Ondanks dat het probleem in deze streek minder groot is dan elders, weet Arbeidsmarktregio Twente dat de huidige status niet gewenst is. “We moeten ons met z’n allen maximaal blijven inspannen om de grote spanning op de arbeidsmarkt aan te pakken." zegt Arjan Kampman.

Eén van de manieren om dit te doen wordt uitgelicht in de Twentse Arbeidsmarktmonitor. Werkgevers worden opgeroepen gebruik te maken van de middelen van 'Werkplein Twente’. Het Twentse Kennispunt betreurt het dat de werkgevers hier niet optimaal gebruik maken van of er niet van op de hoogte zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.