Verkeer
Stuur appje
Zoek

OV-misère blijft Twentenaren teisteren: Twee stakingen binnen streekvervoer in september

315698 bussen busstation
Voor de derde keer in 2022 moeten de Twentse busreizigers vrezen voor hun vervoer
Beeld: Emiel Muijderman

Wie dacht dat hij of zij rustig adem kon halen nu de recente NS-stakingen zijn afgelopen, komt van een koude kermis thuis. Het streekvervoer in Overijssel komt op vrijdag 9 september op zijn gat te liggen als gevolg van een staking door FNV. Daarnaast komt er op vrijdag 16 september nog een landelijke staking van dezelfde vakbond, waarbij Twente niet gespaard wordt.

Cao-conflict

Tijdens de tweede week van september leggen buschauffeurs en machinisten in verschillende regio's van het land, om en om hun werk naast zich neer. Op vrijdag 9 september is het onder meer de beurt aan Overijssel, wat betekent dat er ritten in heel Twente kunnen uitvallen. Bij de daaropvolgende vrijdag kan men een zelfde soort werkweigering verwachten als onderdeel van een grootschalige landelijke staking.

Niet al het streekvervoer komt stil te staan tijdens deze dagen. Alleen de chauffeurs die bij het FNV aangesloten zijn nemen deel. Het FNV Streekvervoer heeft de cao die Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer heeft aangeboden niet geaccepteerd. De stakingen zijn een pressiemiddel om een betere cao af te dwingen. Daarom zijn de medewerkers die bij het CNV aangesloten zijn -die het aanbod wél heeft geaccepteerd- tijdens deze dagen gewoon aan het werk.

Herhaling

Het conflict tussen de vakbond en de werkgevers is dit jaar voor de derde keer voelbaar voor de Twentenaren die reizen per bus. Eerder dit jaar staakte het busvervoer al in mei en in juni. Destijds gaf Keolis aan dat het treinvervoer gewoon reden zoals gebruikelijk. Volgens de berichtgeving van het FNV mogen we ervan uitgaan dat tijdens de stakingen in september de Blauwnet treinen óók uit kunnen vallen. Keolis laat op dit moment weten nog geen concrete informatie te hebben over de stakingen.

Het FNV heeft in april van dit jaar zijn onvrede geuit over de cao en heeft sindsdien meerdere stakingen in gang gezet. Het ziet er niet naar uit dat de vakbond zich neer gaat leggen bij de huidige stand van zaken. Dat betekent dus dat de Werkgevers Openbaar Vervoer opnieuw met ze om de tafel moet voordat er een einde komt aan deze onstuimige periode. Of het daarvan gaat komen is nog niet duidelijk.

12018 bus
Lees ook
Hengeloërs en Enschedeërs mogelijk de dupe van stakend buspersoneel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.