Verkeer
Stuur appje
Zoek

SP vindt handreikingen Hengelo's college niet ver genoeg gaan en wil in debat

Hanneke Steen 3 Ernst Bergboer
Zijn wethouder financiën Hanneke Steen en haar medecollegeleden bereid om in de buidel te tasten voor de mensen die nu hard worden getroffen door de inflatie?
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

De gemeente Hengelo gaat huishoudens met een laag inkomen die daadwerkelijk geconfronteerd worden met een hoge energierekening tijdelijk financieel ondersteunen en daarnaast komt er meer geld voor het verduurzamen van woningen om zo de energielasten structureel terug te dringen. Dat staat in de brief die het college maandag naar de gemeenteraad stuurde. Woensdagavond zal hierover worden gesproken in de gemeenteraadsvergadering. De SP laat nu al weten dat de voorstellen niet ver genoeg gaan.

Initiatiefvoorstel SP

In de raadsbrief informeert het college de raad onder meer over de Hengelose energietoeslag, over de compensatiemogelijkheden die het Rijk biedt en reageert het college op het initiatiefvoorstel van de SP Hengelo om huishoudens met een inkomen tot 130% van het wettelijk sociaal minimum in aanmerking te laten komen voor de eenmalige energietoeslag.

De raad wordt in het voorstel van de SP gevraagd om van het overschot op de begroting van vorig jaar, te weten 9,3 miljoen euro, alvast ruim 1 miljoen te besteden aan de groep die minder dan 130% van het sociaal minimum ontvangt als loon. SP-afdelingsvoorzitter en raadslid Vincent Mulder: “De grote zorgen over de enorm stijgende energiekosten breiden zich inmiddels uit als een olievlek door de samenleving. We horen dagelijks dat steeds meer mensen de oplopende maandbedragen niet kunnen betalen. Daarnaast zijn boodschappen ook nog eens zo'n 10 procent duurder geworden. Veel huishoudens komen in de knel."

“Het is ondoenlijk om de mensen met een doorlopend energiecontract te scheiden van hen bij wie de rekening nu al wel omhoog schiet. Zo'n operatie kan deze ambtelijke organisatie helemaal niet aan.”

Bedenkingen

Wat betreft het initiatiefvoorstel van de socialisten uit het college nu al haar bedenkingen. Alhoewel het verhogen van de inkomensgrens als een 'sympathieke gedachte' wordt bestempeld, vraagt het college zich af of hiermee de getroffen inwoners adequaat worden geholpen: "Uiteraard gaat onze grootste zorg uit naar de huishoudens met de laagste inkomens, maar het is bekend dat een grotere groep inkomens in financiële problemen komen door deze prijsstijgingen." Daarbij: "Deze maatregel zou ook ten goede komen aan mensen die nu nog geen problemen ondervinden van de gestegen energieprijzen, bijvoorbeeld omdat zij een langlopend contract hebben of omdat zij in een huis wonen met lage of geen energielasten. Daar zit een zekere onrechtvaardigheid in."

Ben Boksebeld 2 Ernst Bergboer 2022 09 05 131444 gwjq
Lees ook
Hengelose armoedegoeroe Ben Boksebeld: 'Mensen staan voor onmogelijke keuzes'

Verduurzaming

Tenslotte vindt het gemeentebestuur dat 'een eenmalige toeslag het structurele probleem van de hoge energieprijzen niet oplost'. Hiervoor zijn volgens het college andere maatregelen nodig, die 'vooral op de weg van het Rijk liggen'. De landelijke overheid is zich volgens het college 'terdege bewust van de problemen die huishoudens in Nederland ondervinden en heeft daarom al enkele (generieke) maatregelen getroffen'. Het gaat daarbij om het tijdelijk verlagen van de energiebelasting en het Rijk heeft geld beschikbaar gesteld voor de verduurzaming van woningen.

'14 miljard is een druppel op de gloeiende plaat'

De Twentse SP-afdelingen vinden de landelijke maatregelen niet ver genoeg gaan. Daarom zullen ze op zaterdag 17 september van zich laten horen bij de landelijke koopkrachtdemonstratie op het Malieveld in Den Haag. Ze eisen daar, drie dagen voor Prinsjesdag, van de regering om al dit jaar met een fors compensatiepakket te komen. Vincent Mulder: "Er is door minister Kaag wel een pakket met maatregelen aangekondigd ter hoogte van 14 miljard euro, maar da's een druppel op de gloeiende plaat. Als SP zeggen wij: room de winsten van de grote energiebedrijven en supermarktketens af en geef dat geld aan de mensen die het nu zo hard nodig hebben."

icon_main_info_white_glyph

Met de bus naar het Malieveld

Vanuit Twente wordt op zaterdag 17 september gratis busvervoer naar de manifestatie in Den Haag georganiseerd. Aanmelden kan via [email protected] of tel. 074-2421042. De bussen vertrekken vóór de NS stations van Enschede (9.30 uur) en Hengelo (10.00 uur).

Apeldoorn en Leiden

En wat zou Hengelo nu al kunnen doen? Mulder: "Het voorbeeld van Apeldoorn volgen, waar de inkomensgrens al verhoogd is tot 130% of Leiden, waar de grens zelfs op 150% van het sociaal minimum is gesteld." En wat betreft de kritiek van het college dat de maatregel ook ten goede zou kunnen komen aan mensen die nu nog geen problemen ondervinden van de gestegen energieprijzen? "Daar zit feitelijk wel iets in, maar wij vinden dat mensen nú geholpen moeten worden. Het is ondoenlijk om de mensen met een doorlopend contract te scheiden van hen bij wie de rekening nu al wel omhoog schiet. Zo'n operatie kan deze ambtelijke organisatie helemaal niet aan."

Vervolg

Het college van B en W laat weten dat op basis van de discussie in de raad van woensdag 7 september het college in oktober een plan van aanpak aan de raad zal presenteren, zodat de gemeente Hengelo 'nog dit jaar huishoudens kan ondersteunen die te maken hebben, danwel krijgen met energiearmoede'.

Vincent Mulder Ernst Bergboer
Vincent Mulder: "Als SP zeggen wij: room de winsten van de grote energiebedrijven en supermarktketens af en geef dat geld aan de mensen die het nu zo hard nodig hebben."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.