Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose armoedegoeroe Ben Boksebeld: 'Mensen staan voor onmogelijke keuzes'

Ben Boksebeld 2 Ernst Bergboer 2022 09 05 131444 gwjq
Ben Boksebeld: "We hebben behoorlijk wat financiële middelen. Dat komt omdat de Lambertus vroeger de kerk was van de Hengelose middenstand. Nog steeds trouwens."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Organisaties in de schuldhulpverlening maken zich grote zorgen om mensen met een schuldhulpregeling. Door hun hoge energierekening en steeds duurder wordende boodschappen dreigen deze mensen de gemaakte afspraken niet meer te kunnen nakomen. Gevolg: schulden worden niet langer afgelost en nemen zelfs weer toe. Ben Boksebeld kent de verhalen. Hij is zowel voorzitter van de caritasinstelling van de Goede Herder in Hengelo als docent Schuldhulpverlening aan Saxion.

Hulp

Boksebeld: "Als ik vertel dat ik voorzitter ben van een caritasinstelling moet ik 99 van de 100 keer uitleggen wat dat is. Het is een organisatie binnen de parochie waarop mensen in nood een beroep kunnen doen. We bieden hulp op verschillende manieren. Met gesprekken, met spullen en met financiële ondersteuning. Er is sprake van een enorme toename in het aantal verzoeken de laatste tijd."

“Mensen komen voor de keuze te staan: óf de betalingsregeling nakomen óf de zorgverzekering betalen. Dat zijn onmogelijke keuzes om te maken.”

'Zeven aanvragen in anderhalve week tijd'

Niet zozeer in absolute getallen, maar wel naar verhouding. Waar de Hengelose caritasinstelling in heel 2021 zeven aanvragen om hulp kreeg, kwamen er eind augustus van dit jaar in anderhalve week tijd zeven aanvragen binnen. "En dat heeft grotendeels te maken met de stijgende kosten van levensonderhoud. Laat ik een voorbeeld geven: mensen die in een schuldhulptraject zitten krijgen maandelijks een vast bedrag om van te leven. Van de rest worden schulden afgelost. Mensen komen nu echter al voor de keuze te staan: óf mijn betalingsregeling nakomen óf mijn zorgverzekering betalen. Dat zijn onmogelijke keuzes om te maken."

Maatschappelijk werker

Ben Boksebeld werkte in het verleden als maatschappelijk werker en is tegenwoordig als docent verbonden aan Saxion. Hij staat voor de klas en doet onderzoek naar armoede. En sinds ruim twee jaar is hij voorzitter van Parochiële Caritasinstelling van De Goede Herder. Hij lacht: "En dat is geen toeval. Via mijn werk als onderzoeker was ik in contact gekomen met een gezin dat in armoede leefde. Toen de chronisch zieke zoon niet meer naar school kon, omdat zijn e-bike kapot was gegaan, heb ik de moeder in contact gebracht met de caritas. Toen die instelling niet veel later op zoek was naar een voorzitter, kwamen ze bij mij terecht. En ik kan heel slecht 'nee' zeggen."

icon_main_info_white_glyph

Kinderen niet meer naar sport- om muziekles

Maandag 5 september liet het Jeugdfonds Sport & Cultuur weten dat het aantal kinderen dat geen sport- of muziekles kan volgen verder zal toenemen door de inflatie. Volgens het fonds kunnen nu al twee tot drie kinderen per klas geen hobby buiten de deur meer uitoefenen vanwege te hoge contributie. Het fonds start een campagne om hier aandacht voor te vragen. Ouders die vanwege geldproblemen geen sport- of muziekles meer kunnen betalen, kunnen bij het fonds aankloppen voor geld.

Bodem in zicht?

Vroeger kende elke katholiek de caritas: "Met kerstmis werd er voor gecollecteerd. Iedereen wist waar dat voor was." De komende tijd zou de caritas wel weer aan populariteit kunnen winnen. En dat is niet uit weelde, weet Boksebeld: "We gaan zware tijden tegemoet met z'n allen en mensen met een klein inkomentje helemaal. We merken nu al dat mensen ons beter weten te vinden. Of de bodem van ons potje straks in zicht komt? Nee, dat zal gelukkig niet snel gebeuren."

Hengelose middenstand

Boksebeld legt uit hoe dat zit: "We hebben behoorlijk wat financiële middelen. Dat komt omdat de Lambertus vroeger de kerk was van de Hengelose middenstand. Nog altijd overigens: het aantal actieve kerkleden daalt, maar zij die bijdragen, doen dat nog altijd genereus. Het geld van de Lambertusparochie en de later hiermee gefuseerde parochies wordt tegenwoordig belegd door specialisten van het Bisdom Utrecht en dat levert ons jaarlijks een mooi rendement op. Met dat geld helpen we mensen. Daarnaast houden we acties en collecteren we een paar keer per jaar in de kerk. We mogen echter niet interen op ons vermogen."

“Ik heb haar geleerd door de knieën te gaan voor de wat goedkopere huismerken.”

Incidentele hulp

Een andere voorwaarde voor hulp van de caritas is dat de hulp incidenteel moet zijn: "We kunnen iemand één keer uit de brand helpen, maar we gaan niet maandelijks iemands energierekening betalen. Zie onze hulp als een gebaar. Dat mensen voelen dat er naar hen wordt omgekeken. Uiteindelijk moet er met professionele hulp naar een structurele oplossing worden gezocht."

Supermarkt

Vaak draagt Boksebeld wel adviezen aan: "Ik kwam vanuit de caritas bij een vrouw met een licht verstandelijke en een lichamelijke beperking. De boodschappen werden gedaan door haar 15-jarige dochter, die ook licht verstandelijk beperkt bleek. Toen ik een keer met haar meeging naar de supermarkt pakte ze vooral de A-merken. Ik heb haar geleerd door de knieën te gaan, voor de wat goedkopere huismerken. Met dat soort simpele trucs kun je al veel besparen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.