Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose baby Benjamin Leefsma krijgt stolperstein langs Deldenerstraat

Stolpersteine deldernerstraathengelo
De steen wordt naast die van zijn ouders Heiman en Johanna Leefsma geplaatst
Beeld: 1Twente

Aan de Deldenerstraat in Hengelo wordt op dinsdag 27 september een derde stolperstein geplaatst bij het huis waar in de oorlog de familie Leefsma woonde. De 'struikelsteen' komt er ter nagedachtenis aan Benjamin Mozes Leefsma, die slechts drie maanden oud werd. De steen wordt tussen die van zijn ouders Heiman en Johanna Leefsma geplaatst.

Baby

Het echtpaar woonde aan de Deldenerstraat 68. Heiman Leefsma was godsdienstleraar en voorganger in de Hengelose synagoge. In april 1943 kreeg de familie Leefsma toestemming om te verhuizen naar Amsterdam. Daar nog maar net aangekomen, beviel de zwangere Johanna van een zoon Benjamin Mozes. De baby is samen met zijn ouders afgevoerd en vermoord in Sobibor. Benjamin Mozes werd slechts drie maanden oud.

icon_main_info_white_glyph

Stolpersteine

Een stolperstein is een kleine steen met naam, geboortejaar en plaats van overlijden van holocaustslachtoffers. Het merendeel van de stolpersteine zijn voor joden, maar voor vermoorde Roma, Sinti en verzetsmensen krijgen dit soort herdenkingssteen. Ze worden voor de huizen waar de slachtoffers woonden geplaatst. De stenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Denmig. Momenteel liggen er 170 stolpersteine in Hengelo.

Sobere bijeenkomst

Benjamin Mozes heeft nooit in Hengelo gewoond, maar werd kort na de verhuizing geboren in Amsterdam. Voor de zoon was in Hengelo dus nog geen stolperstein geplaatst. Ondanks dat Benjamin Mozes niet in Hengelo is geboren, vindt de lokale stolpersteine werkgroep het belangrijk dat er een herdenkingssteen naast die van zijn ouders wordt geplaatst.

Gemeentelijk groenbedrijf Gildebor gaat de stolperstein plaatsen. Op dinsdagochtend 27 september wordt er om 9.00 uur een sobere bijeenkomst gehouden voor het voormalige huis van de familie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.