Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede herdenkt 105 vermoorde mannen: 'Je hoort ze erbij te houden'

Kinderen lezen de namen van de 105 vermoorde jongens en mannen voor, er worden kransen gelegd en de sjofar wordt geblazen. Het is 81 jaar geleden dat in de nacht van 13 op 14 september de Twentse Razzia werd gehouden waarbij 105 Joodse jongens en mannen door de Duitse bezetter van hun bed werden gelicht. Ze werden naar Mauthausen gebracht. Niemand kwam terug. Een grote groep Enschedeërs houdt deze dinsdag de herinnering aan de vermoorde mannen levend.

Onder de aanwezigen is Fred Menko: “Siegfried Alfred Menko, mijn oom, was erbij. Er was in die tijd een vrij grote Joodse gemeenschap in Enschede. De razzia trof iedere familie en sloeg een enorm gat in de gemeenschap.”

En toch, zegt Bert Oude Engberink, voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente Twente en organisator van de jaarlijkse razzia-herdenking bij de synagoge in de Prinsestraat, ‘overleefden in Enschede meer Joden de oorlog dan in de rest van Nederland’. Dat kwam onder andere door het werk van dominee Overduin die voor onderduikadressen zorgde.

Blijven herdenken

Oude Engberink roept op om te ‘blijven herdenken en herinneren’ omdat daardoor de samenleving alert blijft en wordt aangezet om fascisme en antisemitisme tegen te gaan.

Betrokkenheid

“De herdenking van de Twentse Razzia blijft binnenkomen. De opkomst is groot, er worden goede verhalen verteld en er zijn kinderen van de Prinseschool aanwezig. Er zijn nog steeds nabestaanden en er is de generatie van de kleinkinderen die nog volop in het leven staan.”

Positief is volgens hem ook dat veel deelnemers van niet-joodse afkomst zijn. “Die komen vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid. Je bent tegen fascisme en dat laat je zien. We merken dat die betrokkenheid groeit.”

Ereteken van Verdienste

Hij werd geridderd en kreeg het Ereteken van Verdienste van Oostenrijk, omdat hij zich inzet voor de nagedachtenis van de slachtoffers van Mauthausen en de belangen van hun nabestaanden. Dat is mooi, maar daar doet Oude Engberink het niet voor.

“We eren de slachtoffers die geen van allen een graf hebben. Dat hoort in de joodse traditie wel.” Hij wijst op de ellendige wijze waarop de 105 mannen zijn gestorven. “Ze kregen geen graf, maar we houden de herinnering aan hen levend. Je hoort ze erbij te houden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.