Verkeer
Stuur appje
Zoek

Blauwalg in het vaarwater: eerste 'Enschedese Havendag' afgelast

332882 havenenschede
De haven van Enschede
Beeld:

De allereerste Enschedese Havendag is afgelast. Het evenement zou aankomende zondag plaatshebben, maar kan niet doorgaan door te veel blauwalg in het water. De organisatie hoopt het feest te kunnen verplaatsen naar mei 2023.

De Enschedese Havendag had juist moeten laten zien hoe mooi de haven eigenlijk kan zijn, met allerlei activiteiten in het water zoals sup-yoga, kano-touwtrekken en een demonstratie van de Solar Boat Twente.

Schermafbeelding 2022 09 14 om 11 38 56
Lees ook
'Enschedese haven is grijs en saai.' Dat moet anders en daarom houdt Twentlantis zondag een havendag

"Het mag helaas niet zo zijn", zegt organisator Filip Jonker van creatieve broedplaats Twentlantis. "We balen als een stekker natuurlijk, maar we kunnen geen enkel risico nemen."

Blauwalg

Bij een kwaliteitstest werd dinsdag een te hoge concentratie blauwalg in het water van de Enschedese haven ontdekt. Blauwalg zit altijd in natuurwater, maar een ophoping ervan leidt tot het vrijkomen van giftige stoffen.

Mensen die daarmee in aanraking komen kunnen last krijgen van huiduitslag en geïrriteerde ogen. Inslikken van het giftige water kan klachten geven als misselijkheid, buikkrampen en diarree. Astma-patiënten worden er mogelijk benauwd van.

Groter en leuker

De initiatiefnemers hopen dat het evenement volgend jaar wél kan doorgaan, iets eerder in het jaar. "We mikken op mei 2023. Dan maken we het meteen groter, mooier en daarmee nog leuker dan we het nu hadden gepland."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.