Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Structurele oplossing voor 1Twente Enschede in de maak: college wil subsidie verhogen naar 4 ton

20220304 ITV80 partijgesprekken 9625 corporate tv regie CLEAN
De regieruimte van de studio van 1Twente Enschede in het Balengebouw.
Beeld: Frank Bemthuis

Het blijvend voortbestaan van 1Twente is een stap dichterbij. Als het aan het college van Enschede ligt, wordt de jaarlijkse financiële bijdrage met 290.000 euro verhoogd. Met deze verhoging komt de gemeentelijke subsidie in lijn met vergelijkbare lokale omroepen elders in het land. Hiermee krijgt 1Twente ook meer lucht bij de doorontwikkeling tot streekomroep, het landelijke beleid waarin de Enschedese omroep een leidende rol vervult.

Op dit moment krijgt 1Twente een jaarlijkse bijdrage van 110.000 euro. In feite is dit het doorsluizen van geld uit het Gemeentefonds, de door het Rijk verplichte minimale subsidie voor lokale omroepen van 68 cent per inwoner. Dat is te weinig om de huidige werkzaamheden in stand te houden. De afgelopen jaren is er sprake van een structureel gat van 450.000 euro in de begroting. Mede dankzij tijdelijke bijdragen uit landelijke mediafondsen heeft de omroep met kunstgrepen het hoofd boven water gehouden. Nu die bijdragen aflopen, dreigt zonder financiële aanvulling alsnog een faillissement.

'Groot belang voor Enschedeërs'

De situatie is al enkele jaren precair. Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad om 1Twente in ieder geval in 2022 in de benen te houden en ondertussen onderzoek te laten doen naar een structurele en duurzame oplossing. Nadat onder meer Johan de Kruijff, financieel adviseur van de gemeenteraad, en onderzoekers van Hogeschool Windesheim hun licht over de kwestie hebben laten schijnen, komt het college tot de conclusie dat een hogere bijdrage noodzakelijk is.

'Participatie en communicatie van en met inwoners achten we van groot belang. Door te informeren, controleren en verbinden draagt de lokale omroep hieraan bij', schrijven B&W in hun voorstel aan de gemeenteraad. 'Bovendien voorziet 1Twente Enschede alle Enschedeërs gratis van onafhankelijke kwalitatieve informatie over hun stad en zorgt ervoor dat ook inwoners bereikt worden die zich geen betaalde informatiekanalen willen of kunnen veroorloven.'

In lijn met vergelijkbare omroepen

In feite krijgt de gemeenteraad binnenkort drie scenario's voorgelegd. Het in stand houden van de huidige minimale subsidie, een verhoging naar 4 ton of een verhoging naar 640.000 euro. In het laatste scenario wordt 1Twente veel minder afhankelijk van opdrachten van derden en is verdere professionalisering mogelijk. In het eerste scenario verdwijnt de huidige infrastructuur en voldoet de gemeente niet meer aan de plicht om een lokale omroep in stand te houden.

Het college adviseert het tweede scenario toe te passen. De jaarlijkse bijdrage komt dan neer op 2,50 euro per inwoner. Dat is in lijn met andere omroepen in het land. In Maastricht wordt hetzelfde bedrag per inwoner uitgekeerd. Venlo (2,57 euro per inwoner), Oss (3,17 euro), Groningen (2,68 euro) en Eindhoven (2,04 euro) zitten in dezelfde orde van grootte. "Deze bijdrage biedt 1Twente ruimte om verder te ontwikkelen", zegt directeur Flip van Willigen. "Het is mooi dat de waarde van onze omroep door het college wordt gezien en erkend. Lokale journalistiek is heel belangrijk voor de lokale democratie. Dat werd deze week ook nog eens door het Commissariaat van de Media bevestigd."

Ontwikkeling naar streekomroep

Behalve in Enschede zelf, spelen er ook landelijke ontwikkelingen rond lokale omroepen. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aangekondigd per 1 januari 2025 de mediawetgeving ingrijpend te veranderen. Lokale omroepen krijgen daarin een veel sterkere positie, met regionale samenwerking in streekomroepen. In de op Prinsjesdag gepresenteerde miljoenennota is daarvoor ook al geld beschikbaar gesteld.

De komende jaren draagt het Rijk naar verwachting 250.000 euro bij voor de vorming van streekomroepen. Vanaf 2025 zou dit voor Enschede moeten oplopen naar 500.000 euro. Voor dit geld moeten extra werkzaamheden voor heel Twente worden verricht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.