Verkeer
Stuur appje
Zoek

SP Hengelo wil dat wethouder Welbions vraagt sloop Nijverheid te heroverwegen

Vincent Mulder Ernst Bergboer
Vincent Mulder: "De bouw- en sloopkosten zijn de afgelopen tijd enorm gestegen; dit zal grote gevolgen hebben voor de exploitatie van deze operatie door Welbions. Let wel, mét gemeenschapsgeld."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Is het, gezien de huidige asielcrisis, niet beter om de woningen in de Nijverheid, die op de nominatie staan gesloopt te worden, op te knappen voor een tweede leven? Dat vroeg SP-raadslid Vincent Mulder zich woensdagavond af tijdens de raadsvergadering. Wetende dat eigenaar Welbions hier uiteindelijk over gaat, richtte hij zich tot wethouder Gerard Gerrits met de woorden: “Ik zou graag zien dat u een appèl doet op Welbions om dit besluit te heroverwegen.”

Drie redenen om af te zien van sloop

Mulder noemt drie redenen waarom Welbions (voorlopig) af zou moeten zien van de sloop: “Ten eerste is er een groot tekort aan betaalbare sociale huurwoningen. Er liggen plannen om aan onder meer de Geerdinksweg en de Mariastraat negentig huizen te slopen, terwijl er maximaal vijftig teruggebouwd worden, waarvan slechts een deel in de categorie sociale huur.”

“Ten tweede zijn de bouw- en sloopkosten enorm gestegen; dit zal grote gevolgen hebben voor de exploitatie van deze operatie door Welbions. Let wel, mét gemeenschapsgeld."

"En ten derde is er nu de asielcrisis. De staatssecretaris heeft de afgelopen maanden de gemeenten opgeroepen om een ruimer aantal vluchtelingen op te vangen om Ter Apel te ontlasten. Hengelo neemt zijn verantwoordelijkheid, maar zou bij afstel of uitstel van sloop nog meer kunnen doen.”

“Het is toch van de gekke dat je in deze tijd iets sloopt en daar vervolgens niet iets betaalbaars voor terugbouwt.”

'Sloop is niet duurzaam'

Mulder wil van het college van B en W weten ‘of het college bereid is om met Welbions het gesprek te voeren over afstel of uitstel van sloop en het perspectief van renovatie van alle 107 woningen in de Nijverheid te bespreken in het licht van bovengenoemde punten’.

Wethouder Gerard Gerrits laat weten ‘best met Welbions in gesprek te willen om deze casus te bespreken’, maar Mulder vindt die toezegging te mager: “Als ik Welbions was zou ik nu lekker achterover gaan zitten. Ik wil dat de wethouder een echt appèl doet op de wooncorporatie. Het is toch van de gekke dat je in deze tijd iets sloopt en daar vervolgens niet iets betaalbaars voor terugbouwt. Daarbij is sloop niet duurzaam.”

433896 hazenweg
Lees ook
Opvang Hazenweg Hengelo wordt klaargemaakt voor meer vluchtelingen

Oekraïners

Een deel van de te slopen of renoveren woningen werd tot begin dit jaar antikraak bewoond. Sinds dit voorjaar wonen er Oekraïners in deze huizen. Op dit moment zijn dat er zo’n tweehonderd. Die zullen begin volgend jaar naar de Hazenweg moeten verhuizen, waar al 250 Oekraïners en zo’n dertig reguliere asielzoekers uit de crisisopvang gehuisvest zijn. Vanaf maart volgend jaar zullen er zo’n 450 mensen aan de Hazenweg verblijven, als het aan de gemeente Hengelo ligt.

De SP en dan met name oud-fractievoorzitter Vincent Mulder maakt zich al jaren sterk voor behoud van de te slopen woningen in De Nijverheid.

Still antikraakdemo
Lees ook
Protesterende antikraakbewoners rollen hun slaapzakken uit in stadhuis Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.