Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Opvang Hazenweg Hengelo wordt klaargemaakt voor meer vluchtelingen

Oekraïne demonstratie 2 Ernst Bergboer
Oekraïners demonstreerden eerder dit jaar in Enschede tegen de oorlog in hun thuisland.
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Begin volgend jaar verandert er iets voor de Oekraïense vluchtelingen die nu verblijven in de woningen van Welbions in de Nijverheid. Zij verhuizen in februari naar de bestaande opvanglocatie aan de Hazenweg. De vluchtelingen en de omwonenden van de Hazenweg zijn daar afgelopen weekend over geïnformeerd.

450 vluchtelingen

In totaal vangt Hengelo nu ruim 450 mensen op, náást de reguliere opvang aan de Havezatenlaan waar 250 mensen verblijven in de aanvullende opvang van het COA. De opvang vindt plaats in het oude stadskantoor aan de Hazenweg en in woningen van Welbions in de Nijverheid. Onder die 450 mensen zijn 420 vluchtelingen uit Oekraïne en 30 reguliere asielzoekers in de crisisnoodopvang.

Sloop

Vanaf het moment dat de opvang in april van start ging was bekend dat de woningen in de Nijverheid door Welbions gesloopt zouden gaan worden na maart 2023. Daarom gaan de bewoners van de Nijverheid vanaf februari 2023 verhuizen naar de Hazenweg. Dat betekent dat er ruim 200 mensen bijkomen aan de Hazenweg.

Derdelanders

Er gaan ook mensen weg van de Hazenweg, namelijk derdelanders die straks niet meer onder de landelijke regeling ontheemden vallen. Derdelanders zijn mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden in Oekraïne, bijvoorbeeld omdat zij daar studeerden of werkten. Deze circa 100 mensen gaan uiterlijk begin maart 2023 terug naar hun land van herkomst of ze worden begeleid naar een andere opvangsituatie.

Ter Apel

Aan de Hazenweg worden ook tijdelijk en in beperkte mate plekken gecreëerd voor de noodopvang van asielzoekers om andere AZC’s, zoals Ter Apel, te ontlasten. "In totaal verwachten we dat er rond maart 2023 zo’n 450 mensen aan de Hazenweg verblijven", aldus een woordvoerder van de gemeente.

433896 hazenweg
Lees ook
Extra opvang asielzoekers? Gemeente Hengelo vindt dat het genoeg doet

Verbouwen

Hij vervolgt: "Dat betekent dat we meer bedden en douches nodig hebben. Het pand moet gedeeltelijk worden verbouwd om dat mogelijk te maken. We gaan de verdiepingen 2, 3, 5, 6 en 7 gebruiken voor het wonen van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers uit de crisisnoodopvang. Momenteel plannen we hiervoor de voorbereidingen voor de werkzaamheden."

Het college zegt er er alle vertrouwen in te hebben dat ook met de nieuwe groep bewoners de goede sfeer in de opvang behouden blijft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.