Verkeer
Weer
Zoek
Nieuws
Enschede

Wijkraad kritisch op ambitieuze verhuizing bibliotheek Enschede: 'Argumentatie is zeer mager'

Huiskamer van de stad
Een impressie van hoe de Huiskamer van de Stad eruit kan komen te zien
Beeld: Gemeente Enschede

Het ambitieuze plan voor de 'Huiskamer van de Stad' moet heroverwogen worden. Dat schrijft Stichting Wijkraad Binnenstad Enschede aan de gemeenteraad. De meer dan 13 miljoen euro (en oplopend) kostende verhuizing van de bibliotheek van de Pijpenstraat naar het Muziekkwartier past volgens het wijkorgaan niet in de naderende moeilijke economische tijden.

Er is genoeg te doen de grondige verbouwing aan het Wilminkplein. Daar is het de bedoeling dat de Centrale Bibliotheek intrekt bij het Wilminktheater, poppodium Metropool en kunstenschool Kaliber. Samen moeten de instellingen de Huiskamer van de Stad vormen, met een open karakter. De gemeenteraad heeft medio 2021 ingestemd met het plan, maar onlangs werd het contract met de aannemer ontbonden vanwege de oplopende bouwkosten.

Signalen van burgers

Het project dat qua kosten werd ingeschat op zo'n 13 miljoen euro (4 miljoen van de vier deelnemende organisaties, 9 miljoen vanuit de gemeente via verhoging van de huur) pakt door de gevolgen van de oplopende inflatie hoger uit. Zelfs tientallen procenten, berekende de gecontracteerde aannemer voor. Dat betekent dat de totaalkosten richting de 20 miljoen euro gaan. Vorige maand besloot het college om het contract te ontbinden en op zoek te gaan naar een andere aannemer. Het is zeer waarschijnlijk dat het aanvankelijke budget van 13 miljoen euro nog altijd niet genoeg is.

Voor de wijkraad van de binnenstad een reden om een kritische brief te schrijven aan het college en de raad. "Naar aanleiding van het voornemen de bibliotheek naar het Wilminkplein te verplaatsen ontvangt de wijkraad steeds meer signalen van burgers", aldus voorzitter Roel Blaauw. "Zij vragen zich af wat de meerwaarde van het pretentieuze project voor hen is, én voor de bibliotheekbezoekers."

Ongebruikte meters

De argumentatie voor de verhuizing, zoals het veiliger maken en het verbeteren van de uitstraling van het Wilminkplein, vindt de wijkraad 'zeer mager'. "Wellicht dat er meer argumenten zijn die een rol spelen, waarover burgers niet zijn geïnformeerd. Bijvoorbeeld de ongebruikte vierkante meters in het Muziekkwartier, die een hoge kostenpost kunnen vormen op de gemeentebegroting, of andere economische motieven."

329037 muziekkwartier 2022 08 19 115106 hmoc
Lees ook
Verhuiskosten bibliotheek Enschede rijzen de pan uit: gemeente ontbindt contract

De verhuizing van de bibliotheek komt volgens het wijkorgaan dat binnenstadbewoners vertegenwoordigt niet ten goede aan de verdeling van culturele instellingen over het centrum en noemt de motivatie van het project 'schimmig'. "Met het oog op de hoge inflatie, de oplopende energiekosten en een mogelijk naderende recessie vinden wij het van groot belang de meer dan 13 miljoen euro kostende operatie te heroverwegen. Grote groepen burgers zullen de komende tijd met enorme financiële problemen worden geconfronteerd, waarop de politiek zal moeten anticiperen en waarover zij zich te zijner tijd zal moeten verantwoorden."

Kritische geluiden

Ook in de lokale politiek is er een blijvende discussie over het verhuisplan. Oppositiepartijen CDA, GroenLinks, SP, EnschedeAnders en het inmiddels uit de gemeenteraad verdwenen Groep Versteeg stemden vorig jaar tegen het project. De ontbinding van het contract met de aannemer - en daarmee de vertraging van de Huiskamer van de Stad - wordt dinsdagavond besproken in de stadsdeelcommissie Centrum.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.