Verkeer
Stuur appje
Zoek

Doek valt na 53 jaar mogelijk voor Stadsjournaal Hengelo

Frans Rientjes Ernst Bergboer
Stadsfilmer Frans Rientjes wil filmcollectie Stadsjournaals veiligstellen en vraagt steun van de gemeente
Beeld: Ernst Bergboer

Het Hengelose Stadsjournaal van de bekende stadsfilmer Frans Rientjes dreigt na 53 jaar op zwart te gaan. Op de motiemarkt vroeg de Hengeloër dinsdag om steun, maar hij kreeg daarvoor bij de meeste partijen de handen nog niet op elkaar. Alleen BurgerBelangen en het onafhankelijke raadslid Herbert Capelle steunen de filmmaker.

Teleurgesteld

Rientjes legt al decennialang gebeurtenissen vast in de stad. Dat doet hij uit eigen wil en met de hulp van vrijwilligers. De kosten voor het maken van de films betaalt hij uit eigen zak. Van de Stadsjournaals zijn er inmiddels meer dan 237 geproduceerd. Waarschijnlijk is er geen andere stad in het land die een halve eeuw lang zo consequent in beeld is gebracht en waarvan zoveel videomateriaal bestaat.

De filmmaker reageert een dag na de motiemarkt zwaar teleurgesteld: "Er was nauwelijks belangstelling. Enkele partijen waren geïnteresseerd of deden alsof", is zijn conclusie. "De meest raadsleden hadden niet eens het fatsoen om even te komen kijken bij de stand."

“De meest raadsleden hadden niet eens het fatsoen om even te komen kijken.”

Toegankelijk

De Hengeloër wil maar wat graag dat zijn filmcollectie vanaf het jaar 2000 door de gemeente wordt aangekocht en toegankelijk wordt gemaakt voor een breder publiek. De gemeente zou dan de rest van de collectie moeten overnemen tegen een vergoeding. Een deel van het archief uit de periode eind jaren zestig tot eind 1999 is in het verleden vanwege de historische waarde al overgenomen door de gemeente Hengelo en is te zien op de website van Museum Hengelo.

Beelden uit de collectie na 2000 kan toegankelijk worden gemaakt via verschillende instellingen of instanties in de stad, zoals de Bibliotheek, Museum Hengelo of de lokale omroep. Volgens Rientjes is er zeker animo voor, weet hij uit gesprekken met betrokkenen in de stad.

“Als het niets wordt, dan stopt het journaal.”

Investering

Rientjes zegt geen subsidie te vragen, maar een investering; "Diverse instanties kunnen er gebruik van maken en onze stad promoten wat geen overbodige luxe is."

Het bedrag dat neergeteld zou moeten worden voor ruim 240 uur kant en klaar materiaal is zo'n 120.000 euro. Van dat bedrag kan Rientjes dan achterstallige onkostenvergoedingen aan vrijwilligers uitbetalen, voorgeschoten onkosten terugboeken en ook weer nieuwe investeringen doen.

De filmmaker zelf houdt voorlopig nog hoop op een handreiking vanuit de gemeenteraad, maar is ook duidelijk wat de gevolgen zijn in geval van een worstcasescenario: "Als het niets wordt, dan stopt het journaal. Het gaat gewoon teveel kosten, met dat geld kan ik leukere dingen doen."

20221011 motiemarkt hengelo 3 FRANKLIN VELDHUIS 1
Lees ook
Bijna iedereen keert met goed gevoel huiswaarts na Hengelose Motiemarkt

Concreet idee

Stadsarchivaris Niels Bakker die het Stadsjournaal-archief tot 1999 beheert, laat desgevraagd weten dat de gemeente Hengelo een filmcollectie niet zomaar overneemt. "Als er een plan of format wordt ingediend om iets met de beelden te doen, dan vergroot dat de kans dat de gemeente de beelden overneemt." Hij daagt partijen daarom uit om met een concreet voorstel te komen.

20221010 1twente vandaag Frans Rientjes Halve eeuw op film STILL
Lees ook
Stadsfilmer Frans Rientjes legt Hengelo al 53 jaar vast op beeld: "Het begon in zwart-wit"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.