Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bijna iedereen keert met goed gevoel huiswaarts na Hengelose Motiemarkt

20221011 motiemarkt hengelo 3 FRANKLIN VELDHUIS 1
Raadsleden en fractievertegenwoordigers tonen oprechte interesse in veel van de aangedragen ideeën.
Beeld: Franklin Veldhuis

Een gezamenlijke vindplaats op internet met daarop het volledige aanbod van alle Hengelose verenigingen, de transitie van de kinderboerderij naar een heus Erve Weusthag en de realisatie van een basketbalveldje in de Berflo Es. Die drie ideeën kregen de meeste raadsfracties (zes) achter zich tijdens de Motiemarkt afgelopen dinsdagavond in het stadhuis.

Griffie

In totaal waren er twintig ideeën aangemeld en zestien initiatiefnemers waren zelf aanwezig op de Motiemarkt om hun idee aan de man te brengen. Anke Haarhuis werkt bij griffie, de afdeling die de gemeenteraad ondersteunt, en zij laat weten erg tevreden te zijn: "De geluiden die wij terug hebben gekregen van zowel deelnemers als raadsleden en fractievertegenwoordigers waren erg positief."

“De bedoeling is dat zij nu in maximaal vier weken met elkaar aan de slag gaan om de match verder uit te werken tot een concrete motie.”

Teleurgesteld

Dan heeft Anke Haarhuis niet met standhouder van stand nummer 1 gesproken. Filmmaker Frans Rientjes vond nauwelijks gehoor bij de raadsleden. Rientjes wil dat de gemeente Hengelo zijn uitgebreide filmarchief over het Hengelo van de afgelopen halve eeuw aankoopt. De filmmaker reageert was na afloop zwaar teleurgesteld: "Er was nauwelijks belangstelling. Enkele partijen hadden belangstelling of deden alsof. De meest raadsleden hadden niet eens het fatsoen om even te komen kijken bij de stand."

Frans Rientjes Ernst Bergboer
Lees ook
Doek valt na 53 jaar mogelijk voor Stadsjournaal Hengelo

Levenslust en waterorgel

Dat gold echter niet voor de meeste andere stands. Veel politici toonden oprechte interesse in bijvoorbeeld het plan van Toneelvereniging Levenslust uit Beckum om een groot theaterstuk te wijden aan de legendarische pastoor Osse, in het idee voor een vaste stroomaansluiting van het Waterorgel Hengelo of in financiële ondersteuning voor de volgende Art Brut Biënnale.

icon_main_info_white_glyph

50.000 euro

De Motiemarkt wordt al enkele jaren gehouden, alleen tijdens de coronapandemie moest Hengelo het zonder stellen. Voor het eerst is er dit keer vooraf al geld beschikbaar gesteld voor goede ideeën. Het gaat om 50.000 euro. Mochten er meer goede ideeën tot uitvoering komen dan waarvoor er geld opzij is gezet, dan kan de raad aangeven waar geld voor uitvoering van die ideeën vandaan moet komen. Haarhuis: "Als die 50.000 euro op is, wil dat niet zeggen dat andere ideeën niet uitgevoerd kunnen worden."

Volgende stap

De griffie gaat nu de initiatiefnemers en de raadsleden die samen een match hebben gemaakt aan elkaar koppelen en hen verder informeren via de mail. Haarhuis: "De bedoeling is dat zij nu in maximaal vier weken met elkaar aan de slag gaan om de match verder uit te werken tot een concrete motie. Wij gaan deze moties allemaal verzamelen en bundelen tot een gezamenlijk voorstel dat voor advies aan het college wordt gezonden."

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de voorstellen in een raadsvergadering, waarschijnlijk in december, voor besluitvorming worden geagendeerd en dan wordt er dus over elk voorstel door de raad gestemd. De voorstellen die een raadsmeerderheid krijgen kunnen worden uitgevoerd.

20221011 motiemarkt hengelo 2 FRANKLIN VELDHUIS 1
Voor het eerst is er dit keer vooraf al geld beschikbaar gesteld voor uitvoering van enkele goede ideeën.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.