Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Munitie van jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht op Vliegveld Twenthe

De munitie van het jachtvliegtuig de Typhoon uit de Tweede Wereldoorlog, die afgelopen week bij het Aamsveen werd opgegraven, werd woensdagmiddag op Vliegveld Twenthe opgeblazen. De explosie werd geregeld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Op het vliegveld gingen zes raketten en zestig 20mm-granaten de lucht in.

Een hoop munitie

De munitie van de Hawker Typhoon werd een week geleden gevonden in een weiland bij het Lappenpad in de buurt van het Aamsveen. De raketten en granaten dienen op verantwoorde wijze vernietigd te worden, maar om dat te doen naast het Lappenpad was voor de EODD geen optie.

De projectielen werden daarom naar de Technology Base vervoerd. “Als gemeente hebben we op Vliegveld Twenthe een vernietigingslocatie, een hele grote berg met zand. Hier kunnen we de explosieven op een veilige afstand opblazen”, aldus Marc de Jong, algemeen projectleider gemeente Enschede.

2022 10 12 opgraving Typhoon
Lees ook
Berging van jachtvliegtuig uit Tweede Wereldoorlog in Enschede: 'Minder brokstukken dan verwacht'

Springstof

Het geluid van de ontploffing viel overigens erg mee, omdat de explosieven waren omringd door zand. De Jong: “De jongens van de EODD leggen het explosief klaar, daar zetten ze vervolgens een springlading op. Het is de nieuwe springstof die uiteindelijk de raketten en granaten kapot maakt.”

Schermafbeelding 2022 10 09 om 15 53 53
Lees ook
Opgraving Typhoon in Aamsveen: 'Britten moeten graf van piloot eindelijk zijn naam geven'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.