Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Open dag Twentse Modelspoorweg Club: 'Als die treintjes rijden, word ik weer een kleine jongen'

Het is een passie die vaak van jongs af aan al bij de liefhebbers aanwezig is: treinen! En dan niet zomaar treinen waarmee je ’s ochtends in het spitsuur staat, maar modelspoortreinen op schaal 1:87 nagebouwd. De 65-jarige Twentse Modelspoorweg Club zit vol met treinliefhebbende Tukkers, zondag 30 oktober zet de club z’n deuren open; jong en oud kunnen dan de modeltreinen bewonderen.

“Oude mannen met treintjes?”, wil presentator Niels Veurink van 1Twente Vandaag weten.

Voorzitter Theo Nagel knikt: “Klopt wel een beetje. Onze leden realiseren hun jongensdroom, omdat deze leeftijdsgroep daarvoor tijd heeft.”

Jeugd met papa

Niet dat de modelspoorclub geen jeugdige leden wil. Volgens de voorzitter is vaak geprobeerd om jongeren binnen te halen. “Met wisselend succes”, geeft hij aan. Zeker is dat de treinenhobby minder beklijft dan vroeger. “We willen wel wat doen voor de jeugd, maar we zijn geen dagopvang. Jeugdleden zijn welkom, maar dan wel begeleidt door papa.”

Verkocht

Zelf werd Nagel in 1991 gegrepen door de treintjes, omdat een praatprogramma aandacht besteedde aan de modelspoorbouwers aan de Daalweg. “Ik was verkocht”, zegt hij terugkijkend.

Baan van 220 vierkante meter

De Twentse Modelspoorweg Club met zo’n 65 leden resideert in Prismare. “De helft van onze leden heeft een eigen baan, de andere helft praktiseert op de club”, geeft Nagel de verhoudingen weer.

Dat is ook niet zo’n wonder, omdat er in het wijkgebouw aan de Roomweg nu eenmaal veel meer ruimte is dan thuis. De hobbyisten werken wekelijks aan de baan van ruim 220 vierkante meter.

Kleine jongen

“Het grote in het klein nadoen. Dat is intrigerend”, beschrijft de voorzitter zijn passie. De bouwers van de club bouwden bijvoorbeeld alle Twentse stations tot de kleinste details. “Dat maakt de hobby zo breed. En dan natuurlijk de beweging, als het maar beweegt. Voor mij zit de lol ook in de besturing van het geheel. Als ik dan die treinen zie rijden door het landschap, word ik weer een kleine jongen.”

Open Dag

Na drie jaar coronastilte is er eindelijk weer een open dag van de Twentse modelbouwers. Iedereen is zondag van 10.00 tot 16.00 uur welkom in Prismare aan de Roomweg in Enschede. Natuurlijk is zondag de vaste spoorbaan van de modelbouwers te zien waarop meer dan 25 treinen rijden. In het theater wordt een grote modulebaan opgebouwd en leden van de Twentse club laten oom zien hoe zo’n modulebaan op te bouwen. Er is een beurs en er worden demonstraties gegeven. “Leden laten bijvoorbeeld zien hoe ze een miniatuurboom maken. Daar doen ze bijna een dag over.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.