Verkeer
Stuur appje
Zoek

Sloop woningen in De Nijverheid Hengelo uitgesteld; Oekraïners kunnen voorlopig blijven

Mariastraat googlemaps
Door lange levertijden van bouwmaterialen en personeelstekort moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt met de aannemer.
Beeld: Google Maps

De sloopwoningen in de Hengelose wijk De Nijverheid blijven langer staan. Dat meldt de gemeente Hengelo. In de 107 woningen aan de Mariastraat, Geerdinksweg, Wilderinksstraat en Krabbenbosweg worden 200 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk opgevangen. Zij kunnen nu in elk geval tot de zomervakantie hier blijven.

Twee opvangplekken

In Hengelo worden op twee locaties Oekraïners opgevangen: in het voormalige stadskantoor aan de Hazenweg en in een honderdtal verouderde woningen in De Nijverheid. De woningen zijn eigendom van woningcorporatie Welbions en staan op de nominatie om gesloopt te worden. De woningcorporatie wil ruimte maken voor nieuwbouw, maar sloop en nieuwbouw zijn nu dus uitgesteld als gevolg van de lange levertijden van bouwmaterialen en personeelstekorten in de bouw.

Motie

In de raadsvergadering van 26 oktober diende GroenLinks samen met SP en ChristenUnie een motie in die het college van burgemeester en wethouder opriep om met Welbions in gesprek te gaan over uitstel van de sloop. “Er is geen zicht op een eind aan de oorlog. De mensen in De Nijverheid zien er erg tegenop om naar de Hazenweg te gaan”, zei fractievoorzitter Agnes Booijink tijdens de raadsvergadering. De motie werd weliswaar niet aangenomen, maar als gevolg van de nieuwe omstandigheden is Welbions nu toch akkoord en kunnen de vluchtelingen in elk geval tot aan de zomervakantie blijven.

Still antikraakdemo
Lees ook
Protesterende antikraakbewoners rollen hun slaapzakken uit in stadhuis Hengelo

Sloop

De sloopplannen stuiten op nogal wat verzet, zeker onder de bewoners die hierdoor hun spullen versneld moesten pakken. De SP sprong in 2019 al op de barricades om de sloop te voorkomen. Anno 2022 is raadslid Vincent Mulder blij dat de sloop tijdelijk is uitgesteld en dat de Oekraïense vluchtelingen langer mogen blijven. Het raadslid blijft er echter bij dat sloop nergens voor nodig is: “Opknappen is veel duurzamer dan sloop. Wat ons betreft blijven de woningen gespaard.”

Verhuizing

De sloop van de woningen wordt volgens Welbions hoe dan ook doorgezet. De woningcorporatie geeft aan dat de woningen in een te slechte staat zijn om op te knappen. Wanneer de sloopkogel door de panden gaat is niet bekend, maar volgens Welbions wordt dit wel ruim van te voren gecommuniceerd. De Oekraïense vluchtelingen verhuizen tegen die tijd alsnog, zoals gepland, naar de opvang aan de Hazenweg.

323353 mariastraat1
Lees ook
SP Hengelo wil dat wethouder Welbions vraagt sloop Nijverheid te heroverwegen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.