Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Twentse weldoeners All4Free zetten zich schrap voor dure feestmaanden

Toen heel Nederland nog op Hyves zat, kwam Sandra Haveman in contact met All4Free, de in Hengelo opgerichte vrijwilligersorganisatie, die mensen met financiële moeilijkheden uit de brand helpt. De Enschedese Haveman had drie kleine kinderen, een bijstandsuitkering en forse schulden. Inmiddels is ze al jaren uit de schulden én uit de luiers en All4Free kent ze nu vanaf de andere kant: ze is zelf vrijwilliger en helpt anderen in nood.

'Ik wilde iets terugdoen'

"Ik ben zo'n elf jaar geleden betrokken geraakt bij All4Free, omdat ik toen zelf hulp nodig had. Tegenwoordig zitten ze op Facebook, toen op Hyves. Zodoende leerde ik de coördinator Melissa Muller en haar goede werk kennen. Nu doe ik graag iets terug. Vandaar dat ik vrijwilliger ben geworden." All4Free helpt mensen die in financiële problemen zijn gekomen. Niet structureel, maar in de eerste maanden. Ter overbrugging, totdat vanuit de officiële instanties hulp is opgestart.

In Hengelo, Enschede, Almelo, Oldenzaal, Goor en Haaksbergen zijn er ophaalpunten voor onder meer kleding, speelgoed en menstruatieproducten. Sandra Haveman bemenst zo'n ophaalpunt in Enschede. Ze merkt dat er door de hoge kosten van levensonderhoud steeds meer behoefte aan is, maar ze hoort ook dat er mensen zijn die zich uit schaamte niet durven melden.

“Hij zei: 'Ik heb 39 jaar gewerkt en nu heb ik niks meer en sta ik hier bij jou voor de deur'.”

Tranen

"En dat is jammer, want we zijn er niet voor niets." Sandra Haveman vertelt het verhaal van een oudere man, die z'n hele leven gewerkt heeft en nu door omstandigheden in financiële problemen is geraakt: "Hij stond hier voor mijn deur met tranen in de ogen. Hij zei: 'Ik heb 39 jaar gewerkt en nu heb ik niks meer en sta ik hier bij jou voor de deur'. Maar hij stónd er wel en dat zouden meer mensen moeten durven."

458086 melissa 2020 08 29 004331
Lees ook
All4Free geeft stokje terug aan Voedselbank

Sinterklaastijd

Juist in deze dure sinterklaastijd roept Haveman ouders van jonge kinderen op om aan de bel te trekken: "Wij kunnen ervoor zorgen dat ouders iets in de schoen van hun kind kunnen doen, zonder dat ze daarvoor een warme maaltijd moeten overslaan. Wij regelen dat met plezier. Ook zorgen wij in onder meer Hengelo en Enschede voor een 'meet & greet' met sinterklaas. En als de kinderen met een blij gezicht naar huis geven wij de ouders een gezinspakket voor pakjesavond mee."

Maandverband

Vanuit haar huis in Dolphia deelt Haveman maandverband en tampons uit: "Daar is echt grote behoefte aan. Als je bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening zit en je moet kiezen tussen een maaltijd of maandverband, dan gaat eten natuurlijk voor. Denk je eens in dat je thuis drie opgroeiende tienermeiden hebt en je moet leven van een minimumloon. Veel meiden blijven om die reden elke maand een week thuis van school als ze ongesteld zijn."

Lid worden?

All4Free draait volledig op donaties en giften. Weten wat All4Free allemaal doet van dat geld en met die spullen? Neem een kijkje op de Facebookpagina (LINK). Mensen die een beroep willen doen op All4Free kunnen lid worden van de Facebookgroep. Wat je daar precies voor moet doen, lees je ook op die Facebookpagina.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.