Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Jongeren met kanker hebben aan een half woord genoeg bij de Nije Hoeve in Hengelo

Als je de diagnose 'kanker' krijgt, stort je wereld in. Helemaal wanneer je je hele leven nog voor je hebt. Voor mensen die de behoefte hebben aan contact met lotgenoten is er de Nije Stichting, waar óók jongeren met kanker steun bij elkaar kunnen krijgen. Suzanne Franssen (34): "Ik vind het prettig om onder mensen te zijn, die aan een half woord genoeg hebben." Vrijdag 18 november houden de jongeren er een pubquiz.

Aya's

"In 2016 ben ik na mijn behandeling voor het eerst bij de Nije Stichting op bezoek geweest", vertelt Franssen. "Toen er in 2020 een uitzaaiing werd ontdekt, kwam de Nije Stichting weer op mijn pad." Iedereen die de diagnose 'kanker' krijgt en behoefte heeft aan een luisterend oor kan er terecht, tegenwoordig in de onlangs geopende Nije Hoeve op het Gezondheidspark. Speciaal voor jongeren tussen de 18 en 39 jaar, zogeheten 'aya's' (adolescents and young adults), zijn er nu maandelijks activiteiten. Zo wordt er vrijdag 18 november een pubquiz gehouden.

“Sinds ik weet dat ik niet meer beter zal worden, heb ik meer behoefte aan contact dan toen ik hoopte dat ik nog te genezen was.”

Steun

Suzanne Franssen organiseert de pubquiz samen met mede-aya's Jasper en Niels. Ze vertelt dat ze veel steun haalt uit de contactmomenten die de Nije Hoeve biedt: "Ik merk dat ik het prettig vind om onder mensen te zijn, die aan een half woord genoeg hebben. Een luisterend oor, maar ook bevestiging dat mijn gevoel vaak helemaal niet raar is", legt ze uit. "Sinds ik weet dat ik niet meer beter zal worden, heb ik meer behoefte aan contact dan toen ik hoopte dat ik nog te genezen was."

Angst

Niet alleen Suzanne Franssen heeft veel aan deze contactmomenten. Ze hoort dezelfde geluiden van de aya's om haar heen: "Ik denk dat iedereen uit lotgenotencontact haalt, waar hij of zij zelf behoefte aan heeft. Een luisterend oor als je daar behoefte aan hebt of juist alleen een kopje koffie en even niet hoeven praten over kanker. De 'wat-als-het-weer-terug-komt?'-angst rondom controles hoef je onder lotgenoten niet uit te leggen."

icon_main_info_white_glyph

Info

De Nije Hoeve is gelegen op het Gezondheidspark in Hengelo. Daarmee heeft de Nije Stichting de ideale locatie gevonden voor al haar activiteiten. Naast de activiteiten voor jongeren met kanker is er van dinsdag tot en met vrijdag een mooie invulling voor iedereen die geraakt is door kanker, ook voor mantelzorgers en naasten, 'want kanker draag je niet alleen', aldus naamgeefster van de stichting Debby Nijenhuis. Voor meer informatie en aanmelden voor de pubquiz: www.denijestichting.nl

Drempelvrees

Mensen die de Nije Hoeve voor het eerst bezoeken, vinden dit vaak spannend. Franssen spreekt over 'drempelvrees': "Daar had ik zelf ook last van. Je kent niemand en hebt wellicht geen idee wat je kunt verwachten. Toch merk je dat mensen die voor het eerst zijn geweest, dit als erg prettig hebben ervaren. Ik zou iedereen die overweegt om de Nije Hoeve eens te bezoeken, maar mogelijk last heeft van drempelvrees toch aanraden de stap eens te zetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.