Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose voetbalclub Achilles'12 is financieel gezond, maar hoe zit het met de leden?

20221122 achilles hengelo 2 GOOGLE SV
Achilles'12 is nog niet klaar met haar verduurzamingsslag. Het volgende bestuur mag zich gaan buigen over de eventuele nieuwbouw of verbouwing. Dan wordt ook gekeken naar zonnepanelen.
Beeld: Google Streetview

Veel sportverenigingen raakten in coronatijd leden kwijt, hadden nauwelijks kantine-inkomsten en sponsoren wilden wel, maar konden soms niet meer aan hun verplichtingen voldoen. Kortom, er zat begin dit jaar niet veel vet meer op de botten bij veel clubs. En toen was daar de energiecrisis en de ongekende inflatie. Een giftige cocktail voor velen, maar niet voor Achilles'12 uit Hengelo. Penningmeester Cristian Kamphuis draagt deze week een gezonde vereniging over aan z'n opvolger.

KNVB

De KNVB heeft onlangs via een enquête aan de Nederlandse clubs gevraagd of ze de toekomst vrezen. Veertig procent was bang de huidige crisis mogelijk niet te overleven. Die angst is er niet bij Kamphuis. "We zijn gezond. Waar we dat aan te danken hebben? Onder meer doordat we jaren achtereen hebben kunnen profiteren van extreem lage energietarieven. We hebben nog altijd een variabel contract. Dat kost ons nú geld, maar we hebben er ook heel lang profijt van gehad."

“We zijn gezond. Waar we dat aan te danken hebben? Onder meer doordat we jaren achtereen hebben kunnen profiteren van extreem lage energietarieven.”

'Led-verlichting scheelt de helft'

Ook een meevaller is de led-verlichting langs de velden, die al voor corona in gebruik werd genomen. "Scheelt ons ongeveer de helft aan stroomverbruik. Vroeger was het aan of uit. We hebben nu een app, waarmee je per veld kunt instellen hoe hard de verlichting moet branden: doe je een looptraining, dan hoeft-ie niet zo hard als wanneer je met de bal traint of wanneer je een wedstrijd speelt." Overigens is het electriciteitstarief in vergelijking met vorig jaar wel verdubbeld, dus het echte terugverdienen moet nog beginnen.

icon_main_info_white_glyph

Hengelose Es als 'focuswijk'

1Twente Hengelo heeft voor het project 'Verwarm Hengelo' de Hengelose Es uitgekozen als 'focuswijk'. Omdat in deze wijk een mooie mix aan woningtypen staat en er Hengeloërs in de meest uiteenlopende sociale klassen wonen. Ook de verenigingen en bedrijven in de wijk komen aan bod.

Korter douchen

Het gasverbruik kan vooralsnog alleen beïnvloed worden door de kachel iets lager te zetten ('Maar hij stond al nooit al te hoog') en sporters vriendelijk te vragen zo kort mogelijk te douchen. Kamphuis: "We willen de contributie niet hoeven verhogen en willen de mensen ook niet ongedoucht naar huis sturen. Na een intensieve training, behoor je op de club te kunnen douchen."

Schijntje

Welke kosten dat met zich meebrengt? Aan gas betalen we zo'n 800 euro per maand, een schijntje. Aan elektra 2.000 euro. Gas hebben we al in 2020 ingekocht en het contract loopt door tot eind 2023. Daar zitten we dus nog heel laag. Elektra is een ander verhaal. Daar hebben we een variabel contract. Het tarief zit nu op pakweg 50 cent per kWh. Was voorheen zo'n 20 à 25 cent. De besparing doordat we led-verlichting gebruiken, maakt dat we nu op dezelfde bedragen als vroeger uitkomen."

Eerste elftal

Kamphuis zat 10 jaar in het bestuur van de voetbalvereniging, waarvan het eerste elftal in de Eerste Klasse E zaterdag speelt. Het paradepaardje van de club bevindt zich momenteel onderin de middenmoot (plek 9 van de 14). Donderdag 24 november draagt Kamphuis, net als de meeste andere bestuursleden, het stokje over aan een nieuwe lichting: "We hadden gelukkig geen moeite om nieuwe kandidaat-bestuursleden te vinden. Ik zal op de achtergrond beschikbaar blijven voor adviezen. Ik durf te stellen dat we ondanks de coronacrisis en de huidige energieprijzen een gezonde vereniging zijn."

“We hopen dat iedereen, ondanks de financieel lastige tijden, blijft sporten.”

Schaamte

Of dat ook geldt voor het huishoudboekje van de leden van de club? Kamphuis durft dat niet zo te stellen: "Je kunt niet bij je leden achter de voordeur kijken. Mochten mensen de contributie niet meer kunnen betalen, dan kunnen ze aankloppen bij het Sport- en Cultuurfonds van de gemeente Hengelo." Schaamte maakt dat er ongetwijfeld mensen zijn die er niet mee te koop lopen dat ze hun contributie niet meer kunnen betalen, weet Kamphuis: "We hebben een vertrouwenspersoon binnen de club, waar mensen kunnen aankloppen met vragen op dit gebied. We hopen dat iedereen, ondanks de financieel lastige tijden, blijft sporten."

Zonnepanelen

Achilles'12 is nog niet klaar met haar verduurzamingsslag. Het volgende bestuur mag zich gaan buigen over de eventuele nieuwbouw of verbouwing. Dan wordt ook gekeken naar zonnepanelen. Dat is iets waar nog winst gepakt kan worden, beseft Kamphuis. "Maar dat is iets voor onze opvolgers."

20221122 achilles hengelo RICHELLE 1 TWENTE
Cristian Kamphuis zat 10 jaar in het bestuur van de voetbalvereniging, waarvan het eerste elftal in de Eerste Klasse E zaterdag speelt.
Beeld: Google Streetview
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.