Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose buitenslapers: 'Een nacht in de kou voor een warme jas voor een dakloze, dat moet toch kunnen?'

Onder het mom van 'één nacht in de kou om warmte te creëren voor iemand anders' slapen zes Hengeloërs in de nacht van 9 op 10 december onder de sterrenhemel in het Prins Bernhardplantsoen. Met deze actie willen ze minimaal 1.500 euro ophalen, goed voor de aanschaf vijf zogeheten 'sheltersuits'.

Stichting Bernhards Ontmoeting

Het gaat om de zes bestuursleden van de Stichting Bernhards Ontmoeting, een stichting die het hele jaar door in Hengelo activiteiten organiseert op het snijvlak van kunst, cultuur en samenleving. Voorzitter Jeannette Lodeweges vertelt in 1Twente Vandaag hoe ze op het idee kwamen om geld in te zamelen voor juist dit goede doel: "We hebben Bas Timmer, een van de bedenkers van de sheltersuit, op 23 maart te gast als spreker in onze lezingencyclus 'Het vuur in mij' in de Hengelose bieb. Toen we onlangs hoorden van de crowdfundingsactie 'Samen voor Elkaar' van de Provincie Overijssel en besloten daarbij aan te haken, leek het ons mooi om geld op te halen voor Timmers Sheltersuit Foundation."

“We kijken er naar uit en we kijken er een beetje tegenop.”

'Daklozen hebben geen keuze'

De enige manier waarop je als inzamelaars echt recht doet aan dit goede doel is door er zelf een nachtje in te kruipen. Althans, dat vinden Lodeweges en haar medebestuursleden: "Daklozen kiezen er ook niet voor om buiten te moeten slapen. En zij moeten dat nacht na nacht. Daarom vinden wij dat één nachtje ons ook wel moet lukken." Ze geeft toe dat het gevoel dubbel is: "We kijken er naar uit en we kijken er een beetje tegenop. Zeker nu we de eerste koude week achter de rug hebben. Maar goed, we kruipen dicht tegen elkaar aan en dan gaan we het wel zien", lacht ze.

Muziek

Iedereen is die avond vanaf 21.30 uur welkom in het Prins Bernhardplantsoen om de buitenslapers een hart onder de riem te steken en te genieten van akoestische muziek van onder meer een afvaardiging vanuit Muziekvereniging Armonia. Paviljoen De Ontmoeting is deze avond tot 12.00 uur geopend en daarna zullen Jeannette Lodeweges, Janneke Oude Alink, Antek Olszanowski, Hanneke Mentink, Diane Wevers en Cobie Baart in hun eigen slaapzakken kruipen en proberen de slaap te vatten. Waarom niet in sheltersuits? Lodeweges: "Die gaan altijd rechtstreeks vanuit de werkplaats in Enschede naar de gebruikers. We zullen het dus met onze eigen spullen moeten doen."

icon_main_info_white_glyph

Sheltersuit

Alleen al in Nederland leven 40.000 mensen op straat, wereldwijd zijn het er miljoenen. Om deze mensen warm te houden is de sheltersuit bedacht, een waterafstotende en winddichte jas, die getransformeerd kan worden tot slaapzak. Bedenker is de Enschedeër Bas Timmer. Timmer is modeontwerper en oprichter van de Sheltersuit Foundation.

Geen vergunning

Het zestal heeft geen vergunning aangevraagd. Lodeweges is daar duidelijk over: "Dat doen daklozen en vluchtelingen toch ook niet? Handhavers van de gemeente Hengelo zullen hier natuurlijk ook lucht van krijgen, maar wij verwachten dat ze ons ongemoeid laten. Waarom? We zijn hier voor het goede doel, maken nauwelijks herrie en De Ontmoeting heeft sowieso een vergunning voor activiteiten tot middernacht."

De enige geluiden die omwonenden na twaalven zouden kunnen horen zijn gesnurk en het doortrekken van een toilet; de buitenslapers krijgen de sleutel van het paviljoen, zodat ze niet in de vijver hoeven te plassen.

Doneren

Mensen die de actie willen ondersteunen kunnen op 9 december 's avonds in het park een donatie doen, maar ze kunnen ook nu al online doneren. De zes willen 1.500 euro ophalen, zodat vijf sheltersuits à 300 euro per stuk kunnen worden aangeschaft. "Als er meer geld wordt opgehaald, worden dat er natuurlijk meer", laat Lodeweges weten.

20221122 Sheltersuit SHELTERSUIT FOUNDATION
De sheltersuit is een waterafstotende en winddichte jas, die getransformeerd kan worden tot slaapzak.
Beeld: Sheltersuit Foundation
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.