Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgemeester Hengelo stelt SP gerust: ‘Plan flexwoningen voldoet aan brandveiligheidseisen’

Studios Groot Driene aanzicht binnentuin
Deze tweehonderd tijdelijke huurwoningen zullen hier maximaal negen jaar staan
Beeld: Leyten-Trebbe

De 200 flexwoningen die op Sportlaan Driene komen zullen worden gebouwd naar alle veiligheidseisen. Dat vertelde burgemeester Sander Schelberg woensdagavond tijdens de raadsvergadering als antwoord op vragen van SP-raadslid Vincent Mulder. De SP-fractie wilde weten of het beoogde plan aan alle brandvoorschriften voldoet, nadat er in Amsterdam een soortgelijk tijdelijk complex in vlammen opging.

Brand Amsterdam

Tijdens het vragenkwartier van de Hengelose gemeenteraad stelde SP-raadslid Vincent Mulder vragen over de veiligheid van de flexwoningen, die naar alle waarschijnlijk gebouwd gaan worden aan de Sportlaan Driene.

Vorige week werd in Amsterdam een tijdelijk appartementencomplex in de as gelegd. De politie vermoedt brandstichting. In deze zogenaamde ‘flexwoningen’ woonden studenten, werkende jongeren, statushouders en net afgestudeerden.

Studios Groot Driene aanzicht binnentuin
Lees ook
Tijdelijke woningen Groot-Driene voor jongeren, studenten en ‘spoedzoekers’

'Niet hetzelfde'

Volgens Schelberg zijn de tijdelijke appartementen die in Hengelo komen niet te vergelijken met het complex in Amsterdam. “Het complex in Amsterdam is inmiddels al elf jaar oud. De tijdelijke woningen in het Hengelose plan zijn van een andere en veel modernere opzet dan het geval is op andere plekken.”

“'De tijdelijke woningen van het Hengelose plan zijn van een andere en veel modernere opzet dan het geval is op andere plekken'”

‘Voldoet aan de eisen’

Het ontwerp is volgens de burgemeester veilig: “De vergunning voldoet volledig aan de eisen van het bouwbesluit.” Het bouwbesluit is een verzameling voorschriften waaraan nieuwbouw moeten voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid. Zo krijgt het complex tussenruimten met brandvertragende vlokken, brandkranen en zijn er goede vluchtwegen ingetekend in het plan.

icon_main_info_white_glyph

Tijdelijke woningen

Studenten, niet-studerende jongeren, statushouders en zogeheten ‘spoedzoekers’ krijgen de mogelijkheid vanaf begin volgend jaar een woning te betrekken aan de Sportlaan Driene. Deze tweehonderd tijdelijke huurwoningen zullen hier maximaal negen jaar staan, om daarna plaats te maken voor drie- tot vierhonderd permanente woningen.

'Sociale repercussies'

De brand in Amsterdam ontstond volgens de politie hoogstwaarschijnlijk door brandstichting. Mulder zette er vraagtekens bij of het verstandig is om zo'n gevarieerde doelgroep in één complex te huisvesten. Waarom is er bijvoorbeeld in Dalmeden geen ruimte voor een aantal sociale huurwoningen?, vraagt hij zich af: “Daar komen 500 woningen voor andere doelgroepen en daar worden geen sociale huurwoningen gebouwd.”

Volgens de socialisten heeft het plan voor de tijdelijke woningen ook ‘sociale repercussies’, omdat de bewoners volgens Mulder uit 'dezelfde laag' van de samenleving komen. Hij vraagt zich af hoe het college tracht te voorkomen dat een zelfde soort incident in Hengelo zou kunnen gebeuren: “We zetten tijdelijk een unit neer voor 200 mensen, die allemaal een laag inkomen hebben en van verschillende pluimage zijn. Prima, maar wat voor beheer denkt het college hier op te zetten?”

Deze opmerking zorgde voor fronsende wenkbrauwen bij Schelberg: “Het plan wat wij voorstellen vinden wij niet bij de zelfkant van de samenleving horen en dat hoeft ook niet meteen te betekenen dat er in de veiligheid iets verandert.”

Volgens de burgemeester is de doelgroep bovendien zelfredzaam en kunnen ze bij een brand of andere calamiteit makkelijker het pand verlaten en zijn er naast de inpassingen van de brandvoorschriften geen extra veiligheidsmaatregelen nodig. De raad gaat binnenkort een beslissing nemen over of de flexwoningen er daadwerkelijk gaan komen."

220120 Campus Driene visual
Lees ook
Grimmig stukje Hengelo moet straks prachtige wijk in het groen worden
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.