Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Internationale AKI-studenten maken debuut bij kunstwerkplaats De Möllerwerf

20221201 mollerwerf int aki studenten irma bruggeman
AKI-studenten afkomstig uit Portugal, India, Oekraïne, IJsland, China en Nederland exposeren samen voor het eerst in De Möllerwerf
Beeld: Irma Bruggeman

De Möllerwerf maakt steeds meer naam als kunstwerkplaats. Ook een nieuwe generatie professioneel beeldend kunstenaars weet z'n weg te vinden naar de industriële plek in de Hengelose haven.

Gezamenlijke expositie

Donderdag maakten vierdejaars studenten van de AKI ArtEZ Academie hun debuut met een gezamenlijke expositie, het resultaat van vier jaar kunstzinnig onderzoek, schilderijen, collages en fotografie met artistieke invloeden van over de hele wereld. De jonge kunstenaars zijn afkomstig uit Portugal, India, Oekraïne, IJsland, China en Nederland en tonen hun werk binnen het thema: 'het bestaan van de mens.' De tentoonstelling is alleen het weekend van 3 en 4 december nog te zien.

"Een nieuw ontdekte parel"

Initiatiefneemster Irma Bruggeman is er trots op dat de AKI is neergestreken op de Mollerwerf en daar een speel- en werkveld heeft gevonden waar in Twente. "Ik ben blij dat ik hiermee één van mijn doelen als nachtburgemeester heb gehaald: creatieven en studenten terughalen naar onze stad."

Bruggeman weet dat er eerst wat scepsis was onder docenten en medestudenten. "Een tentoonstelling in Hengelo? Wat kan daar nou zo bijzonder zijn? Op dat vooroordeel is iedereen terug gekomen. Men vindt de Möllerwerf een nieuw ontdekte parel. Een geweldige plek met ongekend veel mogelijkheden en een bijzondere sfeer."

IMG 1700 20221201 mollerwerf int aki studenten irma bruggeman
De Hengelose wethouder van cultuur Marie-José Luttikholt krijgt uitleg van een AKI-student
Beeld: Irma Bruggeman

Opening

De Hengelose wethouder van cultuur Marie-José Luttikholt was donderdag ook bij de opening en nam ruim de tijd om met iedere kunstenaar in gesprek te gaan over hun werk. "Geweldig dat de studenten van de AKI in Hengelo zijn. Ik wil deze creatieve mensen en hun werk heel graag vaker in onze stad zien."

De opening van de expositie, die donderdag zo'n 150 belangstellenden trok, werd geopend door Ronald Ophuis. De kunstschilder zei verrast te zijn door het werk van de studenten én de plek van de kunstwerkplaats. "Ik wou dat er zo'n ruimte was toen ik opgroeide in Hengelo."

“Geweldig dat de studenten van de AKI in Hengelo zijn. Ik wil deze creatieve mensen en hun werk heel graag vaker in onze stad zien.”

Ophuis gaf de studenten in zijn openingsspeech geen advies mee, maar deelde wel zijn ervaringen. Hij wees erop dat kunstenaars nodig zijn. "Nieuwe perspectieven ontbreken, want de wereld is een puinhoop en die moeten we opruimen."

Tegelijkertijd constateerde hij dat de agressie tegen kunst en kunstwerken van buitenstaanders en insiders laat zien dat kunst krachtig is. "Niet de kunstenaar is machtig, maar het kunstwerk heeft de macht." Hij riep de nieuwe generatie beeldend kunstenaars daarom op om irrationeel te blijven en te blijven werken vanuit irrationaliteit. "Ontwikkel kennis over irrationaliteit. De kunst kan en zal helpen en helpt ons de ander en onszelf te begrijpen."

icon_main_info_white_glyph

Expositie AKI-studenten

Donderdag 1 december tot en met zondag 4 december 2022 van 12.00 tot 18.00 uur
Locatie: Kunstwerkplaats De Möllerwerf aan de Oude Boekeloseweg 33E in Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.