Verkeer
Stuur appje
Zoek

Brandweer Twente waarschuwt voor alternatieve verwarming door hoge gasprijzen: 'Denk aan je eigen veiligheid'

Het is al weer een tijdje geleden, maar vier grote woningbranden vlot achter elkaar in Enschede zetten je aan het denken. Het zal toch niet gebeuren dat de peperdure energie ervoor zorgt dat Enschedeërs goedkope onveilige warmtebronnen gaan gebruiken om de temperatuur in hun huizen op peil te houden? “Nee, hoor. Branden gebeuren. Soms is er niks, soms heb je er vier achter elkaar”, zegt Brenda Borgers van de brandweer. “Van een trend is zeker geen sprake.” Toch heeft ze haar handen vol aan campagnes die ervoor moeten zorgen dat binnenshuis geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Schoorsteenbranden

“We zien geen trend”, meldt Brenda Borgers van de brandweer. Ze is medewerker voorlichting en toezicht. En als er al naar alternatieve verwarming wordt gekeken die mogelijk brandgevaar opleveren dan is dat nu nog te vroeg om te zeggen. “Het stookseizoen is net begonnen, maar er zijn ’s winters niet veel meer branden dan in andere seizoenen. Dat gebeurt het hele jaar door. Er zijn. Meer schoorsteenbranden dat wel.”

Top 3

De top drie in Twente? Op plek één de schoorsteenbranden, daarna keukenbranden en dan heb je nog de elektrische apparaten als boosdoeners. “We voeren nu campagne voor veilig stoken,” aldus Borgers.

Dat lijkt nodig ook, omdat vanwege de hoge energiekosten volgens de laatste cijfers steeds meer mensen een houtkachel aanschaffen. “Lijkt me logisch dat mensen alternatieven bedenken. Dat loopt uiteen van warme truien tot alternatief stoken. En als je dat doet, denk dan aan je eigen veiligheid.”

De belangrijkste is misschien wel aanschaf en plaatsing van rookmelders. “Dat is trouwens verplicht. We hopen daardoor op minder slachtoffers. Je ontdekt een brand sneller, hij wordt sneller geblust waardoor er minder schade is. Maar er is natuurlijk meer. Basisdingen. Geen kaarsen naast gordijnen, je schoorsteen laten vegen door een erkende schoorsteenveger, hou je kachel vrij van andere spullen”, somt ze op.

Koolmonoxide

Daarbij maakt ze zich zorgen over koolmonoxidevergiftigingen. Het risico van vergiftiging door onvolledige verbranding die op kan treden bij geisers, CV-kachels, houtkachels worst sterk verminderd door het ophangen van koolmonoxidemelders bij zulke apparaten.

“Dat is in tegenstelling tot rookmelders niet verplicht. Koolmonoxide ruik je niet, proef je niet, zie je niet, maar je gaat er wel aan dood. Zo’n melder meet de hoeveelheid monoxide en gaat af als er teveel in de lucht zit. Dan moet je snel je huis uit en 112 bellen”, zegt de brandweervrouw.

icon_main_info_white_glyph

Kleine maatregelen om brand te voorkomen?

1. Vlam in de pan: niet met water blussen, want dan krijg je een steekvlam.

2. Adapter uit stopcontact als apparaat is geladen. Leg adapter op harde ondergrond.

3. Niet 's nachts laden.

4. Hang rookmelders op.

5. Onverstandig om verlengsnoeren door te stekkeren, want dat zorgt voor overbelasting.

Zwitserse methode

Wat hoofdpijn, grieperig gevoel, je niet lekker voelen kunnen seintjes van je lichaam zijn dat het niet helemaal goed is met het koolmonoxidegehalte in huis.

“Zeker als meerdere mensen in huis datzelfde hebben. Ventileren is belangrijk. En gebruik bij de houtkachel de Zwitserse methode. De grote blokken hout onderin en stapel de kleinere houtjes erbovenop. Zo verbrandt je de afvalstoffen. Maar eigenlijk geldt: bespaar niet op rook- en koolmonoxidemelders.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.