Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bewoners nieuwbouwcomplex in Hengelo plukken de vruchten in dure tijden

In deze dure tijden zijn veel Tukkers op zoek naar manieren om hun huis te verduurzamen. Nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd en de bewoners zitten er warmpjes bij deze winter. Al die isolatie scheelt flink in de portemonnee. Hengeloër Eddy Pardijs woont in een super geïsoleerd appartement van woningcorporatie Welbions.

Isolatie

Komende week wordt het prijsplafond op de energieprijzen ingesteld. Dit moet uitkomst bieden voor mensen die veel geld kwijt zijn aan stookkosten, bijvoorbeeld zij die in een slecht geïsoleerde woning wonen. Er zijn echter ook mensen voor wie zo'n prijsplafond niet hoeft. Die tikken dat plafond bij lange na niet aan. Bewoners van de meest duurzame nieuwbouwwoningen plukken nu juist de vruchten van de noviteiten in hun huis. Eén van hen is Hengeloër Eddy Pardijs.

Still hengelose Es 1twente
Lees ook
Verwarm Hengelo: maak kennis met de Hengelose Es

21 graden

Pardijs woont in een appartement van woningcorporatie Welbions. Het is niet koud in zijn woning, de thermostaat staat op een comfortabele 21 graden. “De vloerverwarming staat niet eens aan”, zegt Pardijs. Hij heeft geen last van de torenhoge energieprijzen. Appartementencomplex De Steenbakkerij staat in de Hengelose Es en werd in 2019 opgeleverd. Het gebouw voldoet aan alle duurzaamheidseisen. Er zit vloerverwarming in, de isolatie is state of the art en er liggen zonnepanelen op het dak. “Die panelen leveren veel op, met name op zomerse dagen. Dan draai ik mijn was overdag. Dan betaal ik niks”, zegt Pardijs.

“Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar ik betaalde afgelopen jaar maar 180 euro”

Maatregelen

Waar het bij nieuwbouwwoningen vaak goed geregeld is, zijn huiseigenaren of huurders van oudere woningen vaak juist veel geld kwijt aan energie. Het verduurzamen van oude woningen kost vaak veel geld. Waar mensen met een hoog inkomen gemakkelijker kunnen verduurzamen, hebben huiseigenaren met een smalle beurs daar het geld niet voor. Een wooncorporaties hebben noch de middelen, noch de mensen (vaklui zijn schaars), noch de materialen (bouwmaterialen zijn schaars en bijkans onbetaalbaar) om hun hele woningvoorraad in een paar jaar te verduurzamen.

Verduurzamen

Woningcorporaties zijn desondanks hard bezig met het verduurzamen van hun woningen. Woningcorporatie Welbions bijvoorbeeld is druk met het verduurzamen van de Kasbah in Groot-Driene en begint komend jaar met het thermisch compartimenteren van 120 woningen in de Hasseler Es.

Nog lang niet alle sociale huurwoningen in Twente zijn opgeknapt. Net over de gemeentegrens in Enschede zijn ruim 2.000 sociale huurwoningen, die bijvoorbeeld nog steeds enkelglas hebben. Bij kou moeten de bewoners de binnenkant van de ramen krabben.

20221223 slaapkamer ijsvrij thumbnail
Lees ook
IJskrabben in je eigen huis? Ruim 2000 huurwoningen in Enschede hebben nog enkel glas
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.