Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kamerlid Renske Leijten spreekt in Twente over Toeslagenaffaire en vuurwerkramp

Pieter Omtzigt Ernst Bergboer
Met Pieter Omtzigt (foto) bracht Renske Leijten de toeslagenaffaire aan het licht.
Beeld: 1Twente / Ernst Bergboer

Renske Leijten, het SP-kamerlid dat samen met Pieter Omtzigt de toeslagenaffaire aan het licht bracht, is op maandag 16 januari de hoofdgast tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de SP Hengelo in Poppodium Metropool. Die middag tussen 4 en 5 uur is ze eveneens te gast bij 1Twente Vandaag, de dagelijkse nieuwsshow van 1Twente.

Pieter Omtzigt

Om verschillende redenen is het SP-kamerlid verbonden met Twente. Ten eerste is er de toeslagenaffaire, waarin zij zich samen met haar Enschedese collega Pieter Omtzigt (ex-CDA, tegenwoordig eenpitter) jarenlang heeft vastgebeten. Met als resultaat de val van Rutte III in januari 2021. Veel van de duizenden mensen die hierdoor geraakt werden, werden niet of nauwelijks of veel te laat gecompenseerd. In totaal zouden zo'n 26.000 ouders en 70.000 kinderen op de een of andere manier zijn getroffen (zie kader).

Het laatste nieuws is dat de Rijksrecherche in december 2022 een onderzoek is begonnen naar ambtenaren die mogelijk meineed hebben gepleegd bij de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.

Vuurwerkramp

Een tweede link met Twente is de vuurwerkramp. Leijten diende vorig jaar een motie in waarin ze vroeg om een onafhankelijk onderzoek naar de ramp. Die motie werd aangenomen en het onderzoek wordt momenteel in opdracht van de Tweede Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid uitgevoerd door de Universiteit Twente. Onder de motie hebben twee Twentse kamerleden hun handtekening gezet: Pieter Omtzigt (Omtzigt) en de in Hengelo geboren Hanneke van der Werf (D66).

icon_main_info_white_glyph

Toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire was een gevolg van onterechte fraudeverdenkingen met toeslagen en een streng terugvorderingsbeleid van de Rijksoverheid. De zaak haalde de pers met kinderopvangtoeslagen, maar later bleek dat er soortgelijke problematiek speelde bij terugvordering van huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en inkomstenbelasting. Hoewel de problematiek al speelde vanaf 2004, kreeg deze pas vanaf 2017 aandacht en werd het een 'affaire'.

Vertrouwen in de overheid

Over beide onderwerpen zal Leijten op maandag 16 januari uitgebreid aan het woord komen. Zowel tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Metropool als bij 1Twente. Verder zal ze onder meer spreken over hoe de partij omgaat met de energiecrisis, het dalende vertrouwen in de overheid en hoe haar partij daarmee omgaat.

icon_main_info_white_glyph

Krijnsen, Kalter en Koetsveld

Andere sprekers tijdens de SP-bijeenkomst zijn schrijver en regio-historicus Marco Krijnsen (over zijn laatste boek ‘AKTIE’ en over de historie van de jongerencultuur in Hengelo), lijsttrekker van de SP Overijssel bij de komende provinciale verkiezingen Herman Kalter en fractievoorzitter Hugo Koetsveld van de SP in Hengelo. De muzikale omlijsting van de avond wordt verzorgd door het duo Tess en Merlijn. De avond is voor iedereen toegankelijk. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanvang: 20.00 uur.

Screenshot 2022 11 03 at 16 00 51
Lees ook
UT en Radboud gaan onderzoek doen naar de Vuurwerkramp, hamvraag niet gesteld
230103 renske leijten SP RECHTENVRIJ
Renske Leijten is op maandag 16 januari de hoofdgast tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de SP Hengelo.
Beeld: 1Twente / Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.