Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Antikraker Steven (33) uit Hengelo valt tussen wal en schip: "Woningnood is te hoog"

20230110 steven de jong
Steven de Jong huurt antikraak in Hengelo en moet nu voor de tweede keer in een jaar tijd zijn huis uit.
Beeld: RTV Oost

De huizenmarkt is langzaamaan wat aan het afkoelen. De prijzen dalen, maar de krapte blijft. Merkt ook de 33-jarige Steven de Jong. Hij huurt antikraak in Hengelo en moet nu voor de tweede keer in een jaar tijd zijn huis uit. Maar zicht op een nieuwe plek is er niet. "Eind januari zal het voorbij zijn."

Oekraïense vluchtelingen

De zoektocht naar een betaalbare woning verloopt moeizaam voor Steven. Vorig jaar dacht 'ie een mooi huisje te hebben gevonden aan de Geerdinksweg in Hengelo. Ook die huurde hij antikraak via Ad Hoc, maar uiteindelijk heeft 'ie daar amper een maand gewoond. De huizen daar werden beschikbaar gesteld aan Oekraïense vluchtelingen. Antikrakers moesten de woningen in de wijk Nijverheid massaal verlaten. "Ze kregen mijn woning toegewezen. Dat snapte ik wel, maar ik had zelf ook graag die woning willen hebben."

Afgelopen november werd bekend dat de Oekraïense gezinnen zelfs langer in de sloopwoningen kunnen verblijven. Door vertragingen in de bouw hebben zij tot na de zomervakantie van 2023 een plekje daar. Daarna verhuizen ze naar een opvanglocatie aan de Hazenweg.

“De omstandigheden zijn bijzonder. Dat maakt het net even anders dan het normale antikraak wonen.”

Grimmige kerst

De dag voor kerst kreeg hij de gevreesde mail van Ad Hoc leegstandbeheer. De eigenaar van het kantoorpand aan de Esrein, KondorWessels, heeft het beheer per 31 januari 2023 opgezegd. "Hun bouwvergunning is rond. Dit pand gaan ze voor zover ik weet slopen", vertelt Steven. "Het was dus een grimmige kerst. Alle huisgenoten gingen met een iets minder vrolijk gevoel naar hun familie toe."

Bijzondere omstandigheden

De gemeente Hengelo beloofde vervolgens perspectief. "De omstandigheden zijn bijzonder. Dat maakt het net even anders dan het normale antikraak wonen", aldus burgemeester Sander Schelberg in maart 2022 tegen Hart van Nederland. Via Ad Hoc kreeg Steven twee ruimtes in een leegstaand kantoorpand aangeboden. Helemaal vergelijkbaar met het huisje aan de Geerdinksweg is het niet. Hij moet het pand nu met acht anderen delen en maakt gebruik van een soort mobiele douche. Maar hij had tenminste een dak boven z'n hoofd. Had.

icon_main_info_white_glyph

Antikraak wonen

Antikraak wonen via Ad Hoc leegstandbeheer is goedkoop. Maandelijks betaalt Steven nog geen 300 euro inclusief gas water licht. Daartegenover staan een opzegtermijn van 28 dagen en een onzekere tijdsduur.

Opnieuw eruit

Want er is nog geen jaar voorbij, en Steven moet opnieuw z'n antikraakpand verlaten. Dit keer is er geen alternatief. Ad Hoc heeft volgens Steven geen woningen meer beschikbaar in Hengelo. Een andere optie is huren via woningcorporatie Welbions, maar ook daar liggen de huizen niet voor het oprapen. "Vorige week was er één huis beschikbaar bij Welbions waar ik voor in aanmerking kwam. En daar reageren dan twee- driehonderd mensen op."

Weer bij z'n moeder wonen zit er ook niet in. Zij is net verhuisd naar Hoogeveen en Steven heeft z'n onderneming in Hengelo zitten. Via Ad Hoc huurt hij een werkruimte waar hij hout bewerkt. En huren in de vrije sector? Dat is in z'n eentje simpelweg te duur. "Ik kom er gewoon niet tussen. En als ik eerlijk ben wil ik ook geen duizend euro aan huur betalen omdat het gewoon een belachelijk bedrag is dat ik eigenlijk zou willen sparen."

“Ik heb nog geen alternatief. Ik ben er een beetje bang voor.”

Geen alternatief

En nu? 31 januari komt steeds dichterbij. Dan moeten Steven en z'n medebewoners het kantoorpand aan de Esrein hebben verlaten. "Ik heb nog geen alternatief. Ik ben er een beetje bang voor als ik eerlijk ben. Sinds ik in Hengelo woon, draag ik die onzekerheid steeds met me mee."

Doorverwijzing gemeente

De gemeente Hengelo laat in een reactie weten dat ze de situatie vervelend vindt, maar verwijst door naar Ad Hoc. Volgens de gemeente hebben huurders met Ad Hoc een gebruikersovereenkomst afgesloten en heeft de leegstandbeheerder destijds ook de herhuisvesting geregeld.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.