Verkeer
Weer
Zoek

Omtzigt opent in Hengelo expositie die slachtoffers toeslagenschandaal een gezicht geeft

230201 toeslagen expositie hengelo FOTO Bert Theunissen
Een uitsnede van een van de foto's uit het boek.
Beeld: Bert Theunissen

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en de Hengelose oud-wethouder Mariska ten Heuw openen op zaterdag 4 februari de expositie 'Weggecijferd. Teruggevochten' op het plein voor het stadhuis in Hengelo. Onder dezelfde titel verscheen onlangs een fotoboek waarin honderd ouders, getroffen in het toeslagenschandaal, zijn geportretteerd door fotograaf Bert Theunissen.

Acht foto's

Acht van de foto's uit het boek gaan de komende tijd in de vorm van een expositie in de open lucht het land door. Van zaterdag 4 tot en met vrijdag 17 februari zijn de foto's te zien op het Hengelose Burgemeester Jansenplein. De tentoonstelling is op initiatief van de regionale afdeling van de SP naar Twente gehaald.

“Alleen al in de gemeente Hengelo zijn minstens 178 gezinnen gedupeerd door het toeslagenschandaal. Deze tentoonstelling laat het onmenselijke karakter van het systeem zien waar zij slachtoffer van zijn geworden.”

Onmenselijke karakter

Afdelingsvoorzitter Vincent Mulder: "Alleen al in de gemeente Hengelo zijn minstens 178 gezinnen gedupeerd door het toeslagenschandaal. Deze tentoonstelling laat het onmenselijke karakter van het systeem zien waar zij slachtoffer van zijn geworden. Een systeem waarin mensen slechts cijfers zijn en ook zo behandeld werden en nog steeds worden. De expositie maakt van de nummers weer mensen door ze hun gezicht terug te geven."

Mede door toedoen van Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede en Mariska ten Heuws partijgenoot en SP-Kamerlid Renske Leijten is de toeslagenaffaire in 2019 aan het licht gekomen.

Hieronder een reportage waarin geschetst wordt hoe het fotoboek tot stand kwam:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.