Verkeer
Stuur appje
Zoek

Systeem van oud papier ophalen door verenigingen in Hengelo onder druk

20230201 dichtersbuurt hengelo laatste keer oudpapier ophalen fotograaf frans mensink
Wijkvereniging Dichtersbuurt is na dertig jaar gestopt met ophalen van oud papier. (foto) In Hengelo zijn de afgelopen jaren meerdere verenigingen gestopt met ophalen van oud papier.
Beeld: Frans Mensink

Het aantal Hengelose vrijwilligersorganisaties dat maandelijks oud papier ophaalt om daarmee de clubkas van extra inkomsten te voorzien, neemt af. In vijf jaar tijd is het aantal met ruim 21 procent gedaald van 37 naar 29 verenigingen.

Genoodzaakt om te stoppen

Deze maand gaf ook wijkvereniging Dichtersbuurt aan genoodzaakt te zijn om per 1 februari te stoppen met ophalen van oud papier in de wijk. "Jarenlang hebben wij met veel plezier het ophalen van oud papier verzorgd. Onze vereniging heeft dankzij extra inkomsten vele mooie activiteiten kunnen organiseren."

Een belangrijk motief voor de Dichtersbuurt om te stoppen is de afname van de hoeveelheid oud papier en karton (OPK) dat aan de weg wordt gezet. Ook een verhoging van de eigen brandstofkosten speelt een rol; veel vrijwilligers rijden met eigen auto's. De clubs krijgen een vaste lage vergoeding van 3 cent per kg voor het oud papier.

“Jarenlang hebben wij met veel plezier het ophalen van oud papier verzorgd. Onze vereniging heeft dankzij extra inkomsten vele mooie activiteiten kunnen organiseren.”

Daling aanbod oud papier

De gemeente Hengelo erkent dat het afnemen van volumes oud papier en karton een rol speelt bij verenigingen om te stoppen. Een andere reden die wordt opgegeven is dat het voor veel verenigingen en scholen soms lastig is om voldoende vrijwilligers te vinden die helpen met inzamelen.

"De hoeveelheid oud papier en karton daalt al jaren. Veel communicatie die in het verleden via papier ging, is nu digitaal", zegt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente Hengelo bevestigt dat de invoering van de ja-sticker die op 1 juni 2022 werd ingevoerd, ook invloed heeft. "Hierdoor zien wij een verdere daling. Alleen inwoners die dit actief aangeven, ontvangen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk in de bus."

De gemeente denkt niet dat het bijplaatsen van bovengrondse blauwe containers de oorzaak is voor een daling van de hoeveelheid oud papier en karton dat huis-aan-huis wordt aangeboden aan de verenigingen. Van die blauwe containers stonden er op 1 januari 2021 zo'n 76 van in de stad. "Dit is een servicemaatregel voor mensen die snel van hun oud papier en karton af willen." Uit de eerste afvalmonitor over 2022 blijkt dat ongeveer 49 procent van oud papier nog huis-aan-huis wordt opgehaald.

“De meeste verenigingen die inzamelen hebben een wijkfunctie en zullen om die reden niet snel kiezen voor inzamelen in een ander deel van de stad”
20230201 dichtersbuurt hengelo laatste keer oudpapier ophalen bedankt brief fotograaf frans mensink
Bewoners in de Dichtersbuurt gaan het ophalen van oud papier door de wijkvereniging missen, getuigt deze boodschap op deze (laatste) doos.
Beeld: Frans Mensink

Ophalen door andere vereniging

Is een vereniging eenmaal gestopt in een wijk, dan staat er meestal geen andere clubs klaar om een wijk over te nemen. "De meeste verenigingen die inzamelen hebben een wijkfunctie en die zullen om die reden niet snel kiezen voor inzamelen in een ander deel van de stad." Twente Milieu moet die rol dan overnemen. Hoe dat straks in de Dichtersbuurt gaat gebeuren, is onduidelijk. Daarover heeft het bedrijf nog niets gecommuniceerd in de buurt.

Oud papier wordt in Hengelo op verschillende manieren ingezameld: huis-aan-huis door verenigingen, stichtingen of scholen, inwoners kunnen hun oud papier en karton ook wegbrengen naar een blauwe verzamelcontainer in de buurt en tenslotte kunnen ze naar het Milieupark van Twente Milieu aan de Wegtersweg gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.