Verkeer
Stuur appje
Zoek

Terugkeer Hengelose warenmarkt naar heringerichte Markt op 15 maart

230204 markt hengelo frame 2 FOTO EMILE URBAN
De pilaren en dwarsbalken wekken de suggestie dat er een groot pand op de Markt gaat verrijzen, maar het blijft bij het rode frame, dat de binnenstad straks, in combinatie met veel groen en gezelligheid, sfeer moet gaan bezorgen.
Beeld: Emile Urban

De Hengelose warenmarkt verhuist op woensdag 15 maart terug naar het vernieuwde marktplein. Dertien maanden nadat de marktkooplui vertrokken van het marktkplein, waar vanaf dat moment de schop de grond in ging voor een grootschalige facelift.

Feest op 16 april

Een maand later, op zondag 16 april, wordt dit gevierd. Dan wordt het plein, zoals de gemeente Hengelo zegt, 'op feestelijke wijze teruggegeven aan de Hengeloërs'. Die dag vinden er allerlei activiteiten en feestelijkheden plaats op de Markt en de Brink en in de omliggende winkelstraten. Eerder al, op woensdag 15 en zaterdag 18 maart, viert de Hengelose warenmarkt zelf een feestje (zie kader).

icon_main_info_white_glyph

Expositie, draaimolen en kop koffie voor elke bezoeker

Op 15 en 18 maart trakteren de marktmeester en de marktkooplui elke bezoeker op een kop koffie met iets lekkers erbij. 's Middags worden er hapjes getrakteerd en voor de kinderen zijn er muntjes, waarmee ze zelf langs de kramen kunnen. Verder draait er een draaimolen, klinkt er livemuziek en wordt er gestunt met aanbiedingen. Op de app 'Mijn Markt' staat welke kraam waar te vinden is. In Museum Hengelo is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de Hengelose markt.

Roestige regendruppels

Overigens hoeven mensen niet bang te zijn dat dat feestje verpest zal worden door 'roestige regendruppels'. Middels een ingezonden brief in de regionale krant waarschuwde een lezeres voor het gevaar van een 'regen van roestkorrels' afkomstig van het zogenoemde 'urban frame', dat het plein een intiemere sfeer moet bezorgen. Dat frame lijkt gemaakt van roestkleurige, cortenstalen pilaren en dwarsbalken, maar de gemeente Hengelo laat weten dat schijn bedriegt: "Die angst is ongegrond, aangezien het gewoon roestvrij staal is, met een gecoat laagje in de kleur van cortenstaal."  

“Die angst is ongegrond, aangezien het gewoon roestvrij staal is, met een gecoat laagje in de kleur van cortenstaal.”

Rondje om de kerk

Iets verderop in de stad wordt ondertussen gewerkt aan het omvormen van de in ieders ogen foeilelijke Lambertuspassage in een parkachtige kerktuin, zodat er voor het eerst in bijna veertig jaar (in 1985 werd de winkelpassage aangelegd) weer rond de Lambertusbasiliek gewandeld kan worden. Tegelijk wordt dan de huidige parkeerplaats langs de De Wetstraat volledig heringericht. Met deze werkzaamheden wordt volgens de gemeente in mei begonnen.

Wetplein lambertuspassage hengelo
De Lambertusbasiliek torent straks als een soort Mont Saint-Michel uit boven een groene zee.
Beeld: Emile Urban
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.