Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oud-Hengelose Meltem Halaceli is in Twente nét iets dichterbij de mensen in Antakya

De wortels van het merendeel van de in Twente woonachtige Turken liggen in het door de aardbeving getroffen gebied. Zo ook die van Meltem Halaceli, de 44 jaar geleden in Hengelo geboren schrijfster en arabist én dochter van de bekende kapster Mufide Halaceli: "Mijn moeder komt uit Antakya, mijn vader uit Adana. Met name Antakya is zwaar getroffen. De hulpdiensten kunnen daar maar moeilijk komen, omdat er maar één weg naar toe gaat en die ligt in puin."

Vijf familieleden onder het puin

Ze is de hele nacht wakker geweest, continu proberend om contact te krijgen met haar familie daar: "Een oom en tante van m'n moeder, hun dochter en twee kleinkinderen liggen onder het puin. We hebben geen idee hoe het met hen is. Er is geen electriciteit, geen water, geen internet." Meltem woont al 22 jaar in Amsterdam, maar is maandag halsoverkop naar Twente gereisd, om haar ouders tot steun te zijn: "Die zijn echt de wanhoop nabij."

“Ze hebben van alles nodig. Zo zijn veel supermarkten vernietigd door de aardbeving en de winkels die nog wel overeind staan, zijn geplunderd.”

Zijderoute

Antakya of Antiochië is een stad met een rijk verleden. Het ligt op de Zijderoute, de eeuwenoude handelsroute tussen Europa en China. Veel van de historische gebouwen hebben de aardbeving niet overleefd, weet Halaceli via de schaarse berichten die ze wel heeft ontvangen: "Van de situatie in Antakya weten we nog erg weinig. De ramp daar is nog veel groter dan we nu kunnen overzien. Wegen zijn kapot, de luchthaven is zwaar beschadigd. Mensen slapen er vanwege de vele naschokken of het feit dat hun huis in puin ligt in auto's en bussen."

Verhaal gaat verder onder de foto.

230207 meltem met oma EIGEN FOTO
Meltem Halaceli met haar oma in Antakya: "Dit is een foto van een paar jaar geleden. Met oma gaat het gelukkig goed."
Beeld: Meltem Halaceli

Vele vakanties

Hoewel ze is geboren en getogen in Hengelo kent Meltem Halaceli Antakya en omgeving op haar duimpje: "Zoals zoveel Twentse Turken gingen we elke vakantie naar de familie daar. En ook later ben ik er veel geweest. Ik heb er niet alleen familie wonen, maar ook veel vrienden. Met een aantal van hen heb ik inmiddels gelukkig contact gekregen via Instagram." Om niet helemaal hulpeloos toe te hoeven kijken, is ze maandag direct een inzamelingsactie begonnen voor de mensen in Antakya. "Ze hebben van alles nodig. Zo zijn veel supermarkten vernietigd door de aardbeving en de winkels die nog wel overeind staan, zijn geplunderd. En dat kan ik ook wel begrijpen: mensen komen anders om van de honger en de kou."

icon_main_info_white_glyph

'Helpt u mee?'

Op haar eigen inzamelingspagina schrijft Meltem Halaceli: "Ik ben Meltem, mijn moeder komt uit Antakya, waar de verschrikkelijke aardbeving in Turkije heeft plaatsgevonden. Heel veel mensen kunnen hun huizen niet meer in, terwijl het buiten koud is en er zijn geen hulporganisaties ter plekke. Ik zou de bewoners, al is het maar een paar, heel graag willen helpen met hun basisbehoeften. Vooral van de kinderen; jassen, schoenen en dergelijke. Ik zorg er voor dat het geld goed terechtkomt en de mensen worden geholpen, dat beloof ik. Helpt u mee?"

Vrachtwagens naar Turkije

Overal in Twente worden momenteel grote inzamelingsacties opgestart, onder meer door de Hengelose Stichting TAAB. Iedereen kan van 's ochtends 9 tot 's avonds 11 uur spullen naar de Groenhofstraat 45a in Hengelo brengen, die zo snel mogelijk per vrachtwagen naar het getroffen gebied gebracht worden. Meltem Halaceli: "Het gaat dan vooral om kleding, schoenen, dekens, dekbedden, luiers, handschoenen, sjaals en powerbanks."

PHOTO 2023 02 06 20 11 35 2
Lees ook
Enschedeër Cihat Cakici kijkt machteloos toe hoe zijn familie lijdt in het aardbevingsgebied

Klanten Müfide

Meltem en haar familie zijn blij met de steun die ze krijgen, niet alleen van mensen van Turkse komaf: "Ook mijn moeder Müfide, die twee kapsalons heeft in Hengelo en Enschede, krijgt veel steun van haar klanten. Op alle mogelijk manieren. Daar zijn we echt van onder de indruk."

Onder de puinhopen in deze video moeten de vijf familieleden van Meltem liggen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.