Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rode Kruis zoekt dringend financiële steun: 'Kinderen gaan zonder ontbijt naar school'

Het Twentse Rode Kruis deelt wekelijks goedgevulde ontbijttassen uit aan kinderen in Hengelo en Enschede, terwijl in de maanden december en januari ook ruim duizend Almelose kinderen werden verblijd met zo'n wekelijkse gift. Gemeentes willen het probleem van gezinnen waar geen geld is voor een voedzame start van de dag aanpakken, maar wachten eerst onderzoek van het verantwoordelijke ministerie af. Het Rode Kruis Twente wil daar niet op wachten en trekt zelf de portemonnee, alleen is er wel steun nodig, want de hulpverleningsinstantie kan het niet alleen blijven bekostigen.

Ontbijt

In Hengelo gaan meer dan driehonderd kinderen zonder ontbijt naar school. Sommige kinderen zijn inmiddels al niet anders gewend en kennen het fenomeen 'ontbijt' niet. Estelle Kosterink, projectleider van het ontbijttassen-project: “Het is eigenlijk onvoorstelbaar. Toch is het voor veel mensen financieel gezien lastig om een goed ontbijt op tafel te zetten." Zo'n voedzame start van de dag is volgens de hulpverlener ontzettend belangrijk: “Ontbijt is belangrijk voor een goede start van de dag. Een goed, gevarieerd ontbijt helpt kinderen in hun ontwikkeling. Het geeft energie en draagt bij aan een betere concentratie. Kortom, het is goed voor het leerproces.”

““Het is eigenlijk onvoorstelbaar. Toch is het voor veel mensen financieel gezien lastig om een goed ontbijt op tafel te zetten.”

'Tijd nodig'

Het onderwerp kwam ter sprake tijdens de raadsvergadering van 1 februari. Lokaal Hengelo-raadslid Glenn Dedecker wilde van wethouder Claudio Bruggink weten waarom de gemeente Hengelo niet meteen geld vrijmaakt om de actie van het Rode Kruis te steunen. De partij had hiertoe vorig najaar samen met GroenLinks en FvD al een motie ingediend. Volgens Bruggink wacht de gemeente een onderzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap af. Hij zei twee weken geleden: “De oplossing moet wat ons betreft bestendig en robuust zijn. We willen de scholen er ook bij betrekken. Om dat goed te regelen, dat kost nu eenmaal tijd."

230203 Rode Kruis Ontbijtpakketten FOTO CHRIS BOS
Lees ook
Lokaal Hengelo wil nú ontbijt voor elk Hengelo's kind, wethouder wil eerst onderzoek afwachten

Bijdrage

Volgens Kosterink is de Twentse afdeling van het Rode Kruis goed in staat om de pakketten uit te delen: “In Twente hebben wij ruim 400 vrijwilligers, dus we kunnen het prima aan. Alleen hebben wij niet de financiële middelen om dit lang vol te houden.” De stichting is dan ook op zoek naar bedrijven en particulieren, die het initiatief willen steunen. Ook zien zij het liefst dat de gemeenten bijdragen aan het plan. "Het is heel lastig. Ik wil de gemeentes best begrijpen, maar anderzijds zie je dat de nood hoog is."

Bedrijven en particuliere donateurs die willen helpen, kunnen Estelle Kosterink benaderen via [email protected]

230130 Ontbijttas WIJKRACHT
Lees ook
Rode Kruis deelt in Hengelo en Enschede ontbijttassen uit aan kinderen in armoede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.