Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lokaal Hengelo wil nú ontbijt voor elk Hengelo's kind, wethouder wil eerst onderzoek afwachten

Meer dan driehonderd Hengelose basisschoolkinderen gaan dagelijks zonder ontbijt naar school. Dat is een schatting op basis van een steekproef die zeven Hengelose IKC's hebben gedaan. Raadslid Glenn Dedecker van Lokaal Hengelo vindt dat dat aantal zo snel mogelijk naar nul teruggebracht moet worden, maar wethouder Claudio Bruggink wil eerst de uitkomsten van een onderzoek afwachten.

Anninksschool

Dat is heel beknopt het antwoord dat Dedecker woensdagavond tijdens de raadsvergadering kreeg van de wethouder op vragen over dit onderwerp. Hij kwam met z'n vragen nadat hij eerder deze week verhalen las over het uitreiken van ontbijttassen aan enkele tientallen kinderen van de Anninksschool. Een initiatief van het Rode Kruis Twente en Wijkracht. Dedecker: "Toen ik dat las was ik verbaasd en ontroerd. Ik dacht: 'Wat mooi dat het Rode Kruis dit doet', maar ook: 'Waarom draagt de gemeente hier niet aan bij?'"

“U heeft het over noodhulp alsof het oorlog zou zijn in Hengelo. Da's volgens mij niet het geval.”

Motie weggestemd

Voor Lokaal Hengelo vormt een goed ontbijt voor alle Hengelose kinderen, arm en rijk, al jarenlang een speerpunt. Een motie over dit onderwerp, die de partij in november samen met GroenLinks en Forum voor Democratie indiende, kreeg onvoldoende stemmen. De motie riep het college op eenmalig een budget van 150.000 euro beschikbaar te stellen om 338 kinderen een jaar lang van een ontbijt te voorzien (zie kader). De wethouder gaf toen al te kennen dat hij eerst de uitkomsten van een onderzoek wil afwachten. Op 1 april moeten die bekend zijn.

Lokaal Hengelo vindt dat Hengelo helemaal niet hoeft te wachten: "Die kinderen hebben nú honger. Zij kunnen niet wachten tot 1 april. Als raad kunnen wij de budgetten plannen om een noodhulporganisatie als het Rode Kruis van voldoende middelen te voorzien."

icon_main_info_white_glyph

Anderhalve ton

Hengelo kent zeven IKC's (wat we vroeger 'scholen' noemden) die een subsidieaanvraag hebben gedaan in het kader van de regeling Rijke Schooldag. Het gaat hier in totaal om zo'n duizend leerlingen. Deze scholen hebben de kinderen gevraagd of ze 's ochtends ontbijten. Vijftig kinderen zeiden 'nee'. Omgerekend naar heel Hengelo gaat het dan om 338 kinderen. Hen op schooldagen van een ontbijt voorzien kost Hengelo 150.000 euro per jaar. Lokaal Hengelo riep de gemeente vorig jaar in een motie op dit bedrag eenmalig beschikbaar te stellen.

'Gedegen onderzoek'

Wethouder Bruggink vindt dat Dedecker te hard van stapel loopt: "U heeft het over noodhulp alsof het oorlog zou zijn in Hengelo. Da's volgens mij niet het geval. Wij willen eerst dit gedegen onderzoek afwachten. De oplossing moet wat ons betreft bestendig en robuust zijn. We willen de scholen er ook bij betrekken. Om dat goed te regelen, dat kost nu eenmaal tijd."

230203 Rode Kruis Ontbijtpakketten FOTO CHRIS BOS
In Almelo zijn de afgelopen twee maanden ontbijttassen uitgedeeld waarvoor de gemeente financiële middelen heeft verstrekt. Dit is nu gestopt.
Beeld: Chris Bos
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.